Koskacukor: június 2013

2013. június 30., vasárnap

Füstölt sajtos rizzsel töltött paprika

Tehát a holnapi ebédet nem véletlenül én készítettem, hús mentes napot szerettem volna, ami nem egészen jött össze. Maradt még ki egy kis erdélyi füstölt szalonna, amivel megszórtam a paprikák tetejét, de nem is baj, mert nagyon finom ízt adott neki. Mivel borsó szezon van még mindig és az utóbbi időbe két nagyobb adaggal meg is ajándékoztak, ezért vajon párolt változatba került köretként mellé. (A másik adagból korábban borsófőzelék készült.)





Hozzávalók:
3 db szép nagy fehér húsú paprika
1 dl rizs
2,5 dl víz
olívaolaj
10 dkg füstölt sajt
10 dkg erdélyi füstölt szalonna
1 tojás
petrezselyemzöld
só, bors
1 késhegnyi őrölt gyömbér
2 dl tejföl



Elkészítés:

A rizst kevés olajon pirítsuk meg, majd öntsük fel vízzel és fedő alatt főzzük puhára. A paprikákat csumázzuk ki, vágjuk ketté és forrásban lévő vízzel öntsük le. Addig hagyhatjuk nyugodtan, amíg a rizs el nem készül. A sajtot reszeljük le, a felét tegyük félre. A kissé kihűlt rizshez adjuk hozzá a tojást, fél adag reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kis gyömbérrel és apróra darabolt petrezselyem zölddel. Egy kisebb tepsibe helyezzük úgy el a paprikát, hogy egymást támasszák meg, töltsük meg a rizses töltelékkel, locsoljuk meg tejföllel, szórjuk meg sajttal és az apróra darabolt szalonnával. Előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 20-25 perc alatt süssük készre.



Brassói aprópecsenye

Míg én a holnapi menüt, a párom a mai ebédet készítette el. Nagyon finom lett, kérése az volt, hogy mellé uborka saláta helyett tzatziki legyen. Jó ötlet volt!



Hozzávalók:
60 dkg sertés lapocka
10 dkg erdélyi füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors


Elkészítés:
A szalonnát kockázzuk fel, pirítsuk zsírjára, majd vegyük kis és tegyük félre. Mehet bele a vöröshagyma, majd a feldarabolt lapocka. Süssük egy picit, amíg nem lesz fehér, majd öntsünk hozzá egy kis vizet és fedő alatt pároljuk puhára. Amikor már majdnem kész, nyomjuk rá a fokhagymát és fedő nélkül pirítsuk meg egy kicsit a húst, de vigyázzunk, mert a fokhagyma gyorsan megég.
Mellé sült krumplit tálaltam, amit felkockáztam, fedő alatt egy kis olajjal és vízzel puhára pároltam, majd fedő nélkül addig sütöttem, amíg piros nem lett. Sokkal egészségesebb, mintha egy liter olajba kisütöttem volna
Jah, és persze tzatzikit. :)

Krémsajtos csigák vaníliakrémmel és csokival

Vasárnap, ha van lehetőségem reggelire nem a megszokott szendvics kerül az asztalra, hanem sütök valamit. Valamelyik nap láttam Piszke oldalán mascarponével készült tészta receptet, ami nagyon kíváncsivá tett. Aminek nagyon örülök ez a tészta is azok közé tartozik, amit előző este el lehet készíteni és hűtőből kivéve másnap reggel lehet sütni, így időbe el is készül. Nagyon jó recept, a tölteléket szerintem lehet variálni, aszalt és friss gyümölcsök, kókusz reszelék, dió vagy mandula durvára darálva. Most nem kísérleteztem, de legközelebb biztosan kipróbálom valami mással. Köszönöm szépen a receptet, nálunk reggel mind elfogyott.



Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
10 dkg BL 55 fehér liszt
1,5 dkg élesztő
15 dkg mascarpone
1 púpos ek. cukor
kb. 1 dl langyos tej (nálam azért több, mert más lisztből készítettem)
2,5 dkg olvasztott vaj

Töltelék:
3 dl tej
2 tojás sárgája
1 vanília rúd kikapart belseje
3 dkg vaníliás pudingpor
3 ek. cukor
3 dkg vaj

5 dkg reszelt étcsokoládé

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a mascarponét, a cukrot, és az élesztőt morzsoljuk bele. A vajat a tejjel olvasszuk fel és adjuk hozzá, majd gyúrjunk rugalmas tésztát belőle.Nyugodtan tegyük be a hűtőbe és másnap reggel nyújtás előtt egy kicsit gyúrjuk át, lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 4mm vékonyra.

A tölteléket is előző este készítettem el. A 2,5 dl tejet forraljunk fel a vaníliarúd kikapart belsejével és a cukorral. A maradék tejjel és a pudingporral keverjük ki a tojások sárgáját, majd sűrítsük be vele a krémet. Amikor hozzá adjuk már nem kell forralni, vegyük le a tűzről. Folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel benne a vajat. Másnap reggel reszelt csokoládéval keverjük jól át, amíg nem válik kenhetővé.

A kinyújtott tésztára osszuk el egyenletesen a krémet, tekerjük fel és kb. 1,5 cm vastag csigákat szeleteljünk. Sütőpapírral bélelt gáztepsire helyezzük őket. Max. 16 db-ot, mert duplájára fog kelni. Mielőtt a sütőbe toljuk letakarva pihentessük 15-20 percig. (Amíg a sütő bemelegszik.)
Előmelegített 180°C-.os sütőbe kb. 20 perc alatt elkészül.

2013. június 29., szombat

Hamburger vacsira

Ma megkérdezte a párom, hogy mi legyen a vacsora. Ebből gondoltam, hogy nem valami saláta félét szeretne enni. Pizza múlt héten volt, tortilla sem olyan rég, nem volt semmi gyors ötletem, de neki... HAMBURGER
Egyből eszembe jutott, hogy régebben láttam Limaránál gyönyörű hamburger zsemléket.Elkészítettem... Nem hittem, hogy lehet ilyen finom és szép bucikat készíteni. A recept tökéletes és gyorsan kész van. Köszönöm szépen!
A húspogiért nem én voltam a felelős, úgy láttam mindent bele alapon ment, de bevallom nagyon ízlett, így meg kell örökítenem a receptet.



Hozzávalók a hamburger zsemlékhez (4 db kb. 135g-osak):
10 dkg BL80-as fehér liszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
5 dkg joghurt
2 dkg olaj
1 kk. só
1 ek. cukor
kb. 2 dl langyos tej
1 dkg élesztő
1 db kicsi tojás

1 db tojás a kenéshez
szezámmag

Elkészítés:
A cukrot és az élesztőt keverjük 1 dl langyos tejhez, majd hagyjuk 15 percig felfutni. A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a sót, a tojást, a joghurtot, az olajat, majd a tejben felfuttatott élesztőt. Könnyű tésztát dagasztunk belőle. A maradék tejet a vége felé adjuk hozzá. Mivel én nem teljesen fehér lisztből készítettem, ezért több folyadékot vett fel. 1 óra alatt kelesszük duplájára. Gyúrjuk át még egyszer, majd vágjuk 4 egyenlő részre. Formázzunk zsemléket. Limaránál van egy videó erről, ami nagyon szuper, követtem a mozdulatokat és bevált, nagyon aranyos bucik lettek. Helyezzük zsírpapírral bélelt gáztepsire és kelesszük ismét 30 percig. Mielőtt betolnánk a sütőbe, kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg szezám maggal. Ez idő alatt előmelegítjük a sütőt 180°C-ra és kb. 20 perc alatt pirosra sütjük


Hozzávalók a húspogácsához (4 nagy pogi jön ki):
35 dkg darálthús
2 ek. zabpehely beáztatva
1 tojás
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 kk. pirospaprika
1 tk. majoranna
1 tk. mustár
1 kk. pirosarany
1/2 kk. őrölt kömény
1 tk. worchester szósz
só, bors

olívaolaj

Elkészítés:
A húshoz hozzákeverjük a fűszereket, a tojást és az apróra darabolt vöröshagymát. Állni hagyjuk legalább 1 órát, majd 4 nagy pogácsát gyúrunk belőle. Kevés olajon megsütjük.

Bármilyen zöldséggel finom, tettem bele salátát, uborkát, paradicsomot, retket, paprikát és lila hagymát.
Tegnap készített a párom finom körözöttet, így az is került bele 1-1 evőkanállal.



2013. június 27., csütörtök

A mi pizzánk

Pizzával is úgy vagyok, mint a kenyérrel, jobb a házi! A tésztát vékonyan szeretjük, és a feltét... jöhet bármi, csak sok legyen! :)

Hozzávalók (1 db 28 cm és 1 db 32 cm átmérőjű pizza tésztához):
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1/4 kocka élesztő
2 ek. olaj
2 kk. só
1 tk. cukor
kb. 2-3 dl víz

Paradicsomos alaphoz:
1 üveg házi paradicsomlé
1 tk. oregano
1 tk. bazsalikom
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 lapos ek. keményítő

Feltét itt:
20 dkg reszelt sajt
20 dkg bacon
fehér és piros húsú paprika
2 nagy paradicsom
lila hagyma
csemege uborka




Elkészítés:
A tésztához a lisztet mérjük ki egy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, az olajat és a sót (ne az élesztőre), majd folyamatosan a vizet. Annyit adjunk hozzá, hogy egy kicsit lágyabb tésztát kapjunk, de nyújtható legyen.Olajozzuk be egy picit a tisztát és tegyük a hűtőbe minimum 4 órára, ha nincs idő egyből is lehet csinálni, de jobb, ha megkel.
Közben készítsük el a paradicsomos alapot. Paradicsomlének csak sűrűjével dolgozzunk (jó a sűrített paradicsom is, ha felhígítjuk, persze a házinak nincs párja), óvatosan le lehet önteni a tetejét. Forraljuk fel a fűszerekkel és daraboljuk hozzá apróra a fokhagymát, majd sűrítsük be a keményítővel. Keverjük el egy pici vízzel, adjunk hozzá a paradicsomléből, majd öntsük hozzá.
Lisztezzük be a deszkát, vágjunk a tésztából egy nagyobb és egy kisebb cipót és nyújtsuk folyamatos lisztezés mellett kerekre, helyezzük enyhén olajozott pizzaformába. Hagyjuk benne egy kicsit még mielőtt rápakolnánk.
Addig daraboljuk fel a feltéteket, reszeljük le a sajtot.
Előmelegített kb. 250°C-os sütőbe kb. 15 perc alatt süssük készre. Nem tudok sajnos pontos adatot, gáz sütőbe a legnagyobb fokozaton sütöttem és 15 perc alatt kész lett. Pizzánál a lényeg a magas hőfok, de vigyázni kell, ne legyen túl ropogós a tészta, főleg ha vékonyra van nyújtva, ahogy mi is szeretjük. :)


2013. június 26., szerda

Meggy és cseresznye

Imádom azt az időszakot, amikor a zöldségesnél rengeteg friss zöldség és gyümölcs féléket lehet látni. Egyszerűen csak a gyümölcsös sütik, a rakott zöldségek, a saláta félék, főzelékek, szószok jutnak eszembe. Mostanában gyakrabban is készítek hasonló ételeket.
Még mindig maradtam a meggynél és a cseresznyénél, az utóbbit egyik ügyfelemtől kaptam, amit nem akartam csak úgy magában elfogyasztani, végül süti lett belőle.
A gyümölcs levesek közül egyik kedvencem a meggy, de nem akartam hagyományos módon elkészíteni, egyik nap láttam valamelyik blogon vörösborral készült krémlevesként. Hááát... egyből megtetszett. Bevallom nem emlékszem már, hogy kinél láttam, ízlés szerint készítettem el.

Vörösboros meggy krémleves

Hozzávalók:
50 dkg meggy
6 szem szegfűszeg
1 kk. őrölt fahéj
3 ek. nyírfacukor
1 dl tejszín
1 ek. szamóca ízű pudingpor
1,5 dl félédes vörösbor




Elkészítés:
Tegyük fel a meggyet annyi vízzel, hogy éppen ellepje, adjuk hozzá a cukrot a szegfűszeget és a fahéjat és a vörösbort. Főzzük puhára, majd turmixoljuk simára. (A szegfűszegeket előtte vegyük ki. Jó, ha pontosan tudjuk hány darabot tettünk bele, így biztos nem marad benne egy sem.) A tejszínt keverjük ki a pudingporral, adjunk hozzá egy kicsit a meggyléből, majd sűrítsük be vele. Hűtsük ki, majd tegyük hűtőbe. Hidegen az igazi!


Cseresznyés clafoutis

Hozzávalók:
40 dkg cseresznye
8 dkg porcukor (nyírfacukor)
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
5 dkg fehér liszt BL55
3 dl tej
2 dl tejszín
3 nagy tojás
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet só



Elkészítés:
A cseresznyét magozzuk ki és vágjuk ketté. Egy 28 cm átmérőjű pite forma aljára szórjuk el egyenletesen. (Nekem tapadás mentes bevonatú formám van, így ez nem kellett vajaznom és liszteznem.) A tojásokat verjük fel a porcukorral kb. 6-7 percen keresztül, majd öntsük hozzá szép lassan a tejet és a tejszínt. A liszteket keverjük össze, adjuk hozzá a sót, a vanília rúd kikapart belsejét, majd  szórjuk a tojásos-tejes keverékhez. Ügyeljünk arra, hogy csomómentes legyen. Öntsük a cseresznyére.
Előmelegített 200°C-os sütőbe süssük 20 percen keresztül. Akkor jó, ha a teteje arany színű.


2013. június 24., hétfő

Ragacsos csirkecombok

Valami egyszerűt, de különlegeset szerettem volna enni, amivel nem kell sokat foglalkozni és egy kenyér sütés is belefér az időbe. Nigella Express szakácskönyvébe találtam ezt a fincsi csirkecombos receptet, amivel tényleg nincs semmi probléma, csak nagyon oda kell figyelni, mert a végén perceken múlik az, hogy csinálunk magunknak felesleges plusz 20 perces munkát e vagy sem. Sütés közbe locsolgatni kell a finom szafttal, ami édes és mikor én úgy gondoltam, nah még 5 perc és kész... annak csak 3-nak kellett volna lenni.  A combokkal semmi nem lett, de a méz oda sült az aljára és sikálhattam... :) De megérte! Nagyon finom!



Hozzávalók:
6 db csirke alsó comb (bőröstől)
1,5 dl almalé
1 ek. méz
1 ek. szójaszósz
1 ek. olaj
1 késhegynyi fahéj
1 kk. só
1 fej fokhagyma

Elkészítés:
A páchoz keverjük el az almalével a mézet, a szójaszószt, az olajat és a fahéjat. ( A recept írt még csillagánizst is, kutattam utána, de itt Makón nem lehet ilyet kapni, így ez kimaradt. ) Kenjük be a combokat és egy éjszakára tegyük hűtőbe. Sütés előtt picit sózzuk meg, de éppen csak. Egy tepsibe szósszal együtt borítsuk bele, a fokhagyma gerezdeket szórjuk rá és alufólia alatt süssük 200°C-on 20 percig, majd fólia nélkül folyamatos locsolgatással és forgatással még legalább 40-45 percet, amíg nem lesznek körbe szép pirosak.
Rozmaringos újkrumplival tálaltam.

2013. június 17., hétfő

Hétvégi sütögetés

Vasárnap este összejöttünk és másodjára is megpróbálkoztunk a sparhelten sült lepény akcióval. Ismét jól sikerült, legalábbis mind elfogyott és nagyon finom lett. Viki receptjének köszönhetően a tészta tökéletes volt, bár az adagot dupláztam 7 főre kellett is, mint utóbb kiderült.
Na, de valami édeset is gondoltam mellé, ha már sós van és persze mi lehetne más, mint a hét témája, a meggy. Joghurtos meggyeset sütöttem "Ottis konyhájából". Köszönöm a receptet, más gyümölccsel is el fogom készíteni.



Sparhelten sült lepény:
Hozzávalók:
1 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1 ek. cukor
1 ek. só
5 dl tej
2 dl víz

Tetejére:
450 g tejföl
1 üveg csemege uborka
2 nagy fej lila hagyma
50 dkg császárszalonna
20 dkg reszelt sajt


Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel kevés langyos cukros tejben. A liszttel vegyítsük el a sót, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és gyúrjunk hólyagos tésztát belőle. Kelesszük duplájára. Olajos kézzel formázzunk lepényeket belőle akkorát, hogy ketté lehessen hajtani. Lepénysütés közben, pirítsuk meg mellette az apróra darabolt császárszalonnát. Amikor félig kész kenjük meg tejföllel, szórjuk meg szalonnával, csemege uborkával, lila hagymával és reszelt sajttal, majd hajtsuk rá a lepény másik felét és így süssük még egy kicsit.


Joghurtos meggyes süti
Hozzávalók:
6 tojás
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
2 dl joghurt
22 dkg liszt
30 dkg meggy
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
A tojások fehérjét verjük habbá, a sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, adjuk hozzá a joghurtot és az olvasztott vajat. A vaníliarúd kikapart belsejét szórjuk, a lisztet szitáljuk, majd a felvert tojásfehérje habot óvatosan forgassuk bele. Simítsuk egy kivajazott, lisztezett tepsibe és szórjuk meg meggyel, reszeljük a tetejére a citrom héját.
180°C-os előmelegített sütőbe kb. 30 perc alatt készre sütjük.


Füstölt sajtos, almás csirkemell - rozmaringos új burgonyával

Amíg van újkrumpli addig próbálom úgy alakítani az ebédeket, hogy ez kerüljön az asztalra köretként. Nagyon szeretjük és különböző fűszerekkel el lehet készíteni, így nem lesz unalmas, ráadásul kevesebb a szénhidrát tartalma is, mint a normális krumplinak. A mai ebédet már előkészítettem, későn értünk haza, így nem volt más dolgom csak előmelegíteni a sütőt és behelyezni a tepsit. 40 perc alatt elkészült az ebéd.
A csirkém nem lett valami fotogén, de az íze..... Szerintem máskor is elkészítem.



Hozzávalók:
15 dkg angol szalonna
60 dkg csirkemell
15 dkg füstölt sajt
2 nagy savanyú alma
2 dl tejföl
só, bors
3 ek. liszt

60 dkg új burgonya
1 ek. szárított rozmaring (persze ha van friss azzal sokkal finomabb)
só, bors
olívaolaj
pici víz

Elkészítés:
Egy közepes tepsi aljára tegyük egymás mellé a szalonnákat. A csirkemellet vágjuk vékony szeletekre, amelyik vastagabbra sikerül klopfoljuk ki egy kicsit. Sózzuk meg és forgassuk meg lisztes, borsos keverékbe. Rakjuk sorba a szalonna tetejére. Az almát hámozzuk meg és reszeljük le, majd a sajtot is. Először az almát, majd a reszelt sajtot szórjuk rá. A tetejét locsoljuk meg tejföllel.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük készre kb. 30-40 perc alatt.

A krumplit mossuk meg, amelyik nagyobb vágjuk ketté, tegyük egy teflon bevonatú lábasba, locsoljuk meg egy kis olajjal, sózzuk borsozzuk  és szórjunk rá bőven rozmaringot. Pici vízzel felöntjük és fedő alatt puhára pároljuk (kb. 10-15 perc), amikor már majdnem kész még további 10 percig pirítjuk.

Gyümölcs leves

A meggyfa mellett akadt még egy cseresznye fa is, ami még nagyon fiatal, 6-7 nagy hosszú ága van. Megkopasztottuk! 1,5 kg óriási cseresznye szemeket szedtünk le. 1 kg ment vaníliás cseresznye lekvárnak, a maradékból meg vegyes gyümölcs leves készült. Ebbe a melegbe nagyon jól esett!!! Jó hidegen az igazi!!!



Hozzávalók:
50 dkg cseresznye
40 dkg meggy
2 nagy savanyú alma
4 ek. nyírfacukor
szegfűszeg
fahéj
1,5 dl tejszín
1 púpos ek. epres pudingpor
1 ek. citromlé

Elkészítés:
A cseresznyét és a meggyet kimagozzuk, az almát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Egy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Megszórjuk cukorral és fahéjjal, dobunk bele egy pár szegfűszeget és közepes lángon hagyjuk, hogy felforrjon. Csak addig főzzük, hogy még egy kicsit ropogósak maradjanak a gyümölcsök. A tejszínnel keverjük ki a pudingport és még mielőtt hozzáadnánk a leveshez, merjünk egy kanállal a tejszínhez a hőkiegyenlítés miatt, így biztosan szép sima lesz. Miután levettük a tűzről csavarjunk hozzá egy kicsit a citrom levéből.

Meggyszósz fűszeres csirkemellel

Megérett a fánkon a meggy és a nagy meggy szedésből mi mást is főzhettem volna. Persze a meggyes süti sem maradt el. Van még három fa, amit meghagytunk  a hétvégére, mert még nem volt teljesen érett.
Azon gondolkodtam mit is készíthetnék mellé, ami gyorsan kész van és nem kell vele foglalkozni. Sütőzacskós csirkemell mellett döntöttem. Nagyon finom és továbbá fel lehet használni salátához, ami a mai vacsora alapja lesz.



Hozzávalók:

Meggyszósz:
70 dkg meggy
szegfűszeg
4 ek. nyírfacukor
fahéj
1 dl tejszín
1-2 ek. vaníliás pudingpor (nem volt epres, általában azt használok)

Fűszeres csirke:
60 dkg csirkemell
2 ek. olívaolaj
bazsalikom
rozmaring
kakukkfű
só, bors

Elkészítés:
A meggyet magozzuk ki és tegyük fel főzni annyi vízbe, hogy éppen ellepje. Tegyünk bele pár darab szegfűszeget és szórjuk meg egy kis fahéjjal, cukorral. A pudingport kavarjuk ki a tejszínnel csomómentesre, adjunk hozzá egy kis levet és amikor már majdnem kész sűrítsük be.

A csirkemellet előző éjszaka pácoljuk be a fenti fűszerek keverékével, a só kivételével. Másnap sütés előtt melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A csirkét sózzuk meg, helyezzük sütőzacskóba, tegyük gáztepsire. Kb. 30 perc alatt kész is. Egy jénaiba egymás mellé pakoltam, ráöntöttem a szaftot és a sütőbe visszaraktam még 10 percre.

2013. június 10., hétfő

Saláta pirított házi sonkával

Vacsorára imádok salátát enni. Könnyű és ha ügyesen elkészítjük, akkor laktató is tud lenni. A hűtő mindig tele van friss zöldségekkel, így elég sok mindent sikerült bele tennem.




Hozzávalók ( 1 tányérra):
4 levél Lolo saláta
4-6 nagy levél fejes saláta
1 nagy paradicsom
1/4 pritamin paprika
1 szál újhagyma
1/2 kis fej lila hagyma
1 nagyobb retek
pár szelet uborka
1 főtt tojás
kb. 10 dkg házi sonka

Öntethez:
1 dl joghurt
1 tk. citrom leve
1 tk. worchester szósz
1 tk. mustár
só, bors

Szóráshoz:
szárított bazsalikom

Elkészítés:
A sonkát daraboljuk kockára. Először a zsírosabb részét kezdjük sütni, miután már kisült egy kicsit, adjuk hozzá a többit is. Nagy lángon pirítsuk meg pár perc alatt.
A Lolo salátát hagyjuk egészbe tegyük a tányérra. A fejes salátát tépkedjük apróra, szórjuk rá. A paradicsomot, a főtt tojást vágjuk cikkekre, a paprikát és a lila hagymát csíkokra, az újhagymát, a retket és az uborkát srégen karikákra. Halmozzuk a tányérra a zöldségeket, a tetejére a sonkát, szórjuk meg jól szárított bazsalikommal. Az öntetet keverjük kis és locsoljuk meg.

Amerikai palacsinta

Szombat éjszaka elég rövidre sikerült, 4 óra alvás után úgy döntöttem nem szendvicset kenegetek reggel, hanem gyorsan összedobok egy kis palacsintát. Na jó, de ez se legyen a hagyományos, ugye bár lehet sósan és édesen. Tejföllel, sajttal megkenve, vagy lekvárral, mézzel csurgatva fogyasztani. Nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan megleszek vele, bár nem számoltam, de mindennel együtt kb. 20 perc volt.




Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
1 kk. sütőpor
2 tojás
3 dl tej
1 kk. cukor
1 tk. só

Elkészítés:
A tojásokat keverjük habosra (nem kell szétválasztani), öntsük hozzá a tejet. A sütőporos liszthez adjuk a cukrot és a sót, majd fokozatosan keverjük hozzá a tojásos tejet. Jó sűrű masszát kell, hogy kapjunk. Palacsinta sütő közepét vajazzuk ki mindig sütés előtt egy kicsit, és csurgassunk egy kis merőkanálnyi tésztát.  Süssük mind két oldalát közepes lángon aranybarnára.

Cseresznye torta

Anyukám névnapjára készült ez a torta és hogy miért pont cseresznye? Itt bukkantam rá véletlen egy online cseresznyés torta versenyre. Próbáltam egy kicsit kreatív lenni, de próbáltam azért az egyszerűségnél maradni.






Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
Kakaós piskóta
5 dkg fehér liszt
2,5 dkg holland kakaópor
6 dkg cukor
3 tojás 

Fehér piskóta
5 dkg fehér liszt
2,5 dkg darált mandula
1 vaníliarúd kikapart belseje
6 dkg cukor
3 tojás

Túrókrém:
50 dkg túró
50 dkg görög joghurt
10 dkg porcukor (aki édesebben szereti tehet még hozzá)
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1,5 dl tejszínhab
10 g zselatin

Cseresznyés réteg
70 dkg cseresznye
4 ek. cukor
1 ek. keményítő
50 g zselatin

Díszítéshez:
2 dl növényi cukrozott tejszínhab
5 dkg csokoládé
pár szem cseresznye




Elkészítés:
Kakaós piskóta:
A lisztet, a kakaót mérjük ki egy kis tálba. A tojás fehérjét a fele cukorral verjük habbá, a tojás sárgáját, pedig fehéredésig a másik felével. A felvert tojássárgáját adjuk a fehérjéhez, majd szitáljuk hozzá a kakaós lisztet és óvatosan keverjük össze. 26 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki vékonyan vajjal, az oldalát nem kell, öntsük bele a masszát és előmelegített sütőbe süssük készre 20 perc alatt.

Fehér piskóta:
A lisztet, a mandulát, a vanília rúd kikapart belsejét keverjük ki egy tálba. tálba. A tojás fehérjét a fele cukorral verjük habbá, a tojás sárgáját, pedig fehéredésig a másik felével. A felvert tojássárgáját adjuk a fehérjéhez, majd kanalazzuk hozzá apránként a mandulás lisztet. Ezt is süssük 20 percig.

Mind a két piskótát rácsra helyeztem, hogy egyenletesen hűljön ki.

Másnap este késztettem el a tölteléket.

Túrókrém:
A túrót törjük össze, adjuk hozzá a joghurtot és keverjük ki a cukorral. Reszeljük bele egy citrom héját és facsarjuk bele fél citrom levét. A zselatint 4 evőkanál vízzel olvasszuk fel, adjunk hozzá egy kicsit a krémből, majd ezt öntsük folyamatosan a maradék túrós krémhez. Habverővel keverjük közben. A tejszínhabot verjük habbá és óvatosan forgassuk bele. Tegyük hűtőbe, amíg a cseresznyés réteg el nem készül.

Csersznyés réteg:
A cseresznyét magozzuk ki, tegyük egy fazékba és szórjuk rá a cukrot. Fedő alatt főzzük puhára. A keményítőt keverjük ki egy kis vízzel, majd ha forr sűrítsük be vele, de ne legyen olyan, mint egy puding, annál lehet hígabb. 50 gramm zselatint olvasszunk fel 2 evőkanál vízzel és csurgassuk a meleg krémhez. Hagyjuk hűlni.

A tortakarikába helyezzük alulra a kakaós piskótát. Kenjük rá a túrós krémet, majd jöhet rá a cseresznyés réteg. A fehér piskótával zárjuk le, hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap reggel lehet díszíteni.

A csokoládét temperáltam, zsírpapírból készítettem "habzsákot" és ovális karikákat rajzoltam vele. A lényeg, hogy ne legyen túl vékony és érjenek össze. Zsírpapírról vagy írás vetítő fóliáról nagyon könnyen lejön.
A tejszínhabot felvertem és ezzel díszítettem a tortát.




2013. június 6., csütörtök

Francia töltött paprika

Nem olyan régen volt paradicsomos húsgombóc, ezért nem akartam hagyományos töltött paprikát. Ezt a receptet anyósomnál láttam, amikor elkészítette onnantól kezdve a töltött paprika nem csak a paradicsommal  volt számomra párosítható.



Hozzávalók:
5 db paprika
60 dkg darált hús
1,5-2 dl zabpehely
só, bors
petrezselyemzöld
1 tojás

1 kis pohár tejföl
1 tojás
só, szerecsendió
15 dkg sajt

Elkészítés:
A paprikákat csumázzuk ki és vágjuk ketté hosszába. Forrázzuk le és hagyjuk 15 percig puhulni. A darált húst sózzuk, borsozzuk, daraboljuk hozzá apróra a petrezselyemzöldet, üssünk bele egy tojást. A zabpehelyhez öntsünk annyi forróvizet, hogy megszívja magát, de ne legyen lágy, majd keverjük a húshoz. Töltsük meg vele a paprikákat. Enyhén olajozott tepsibe helyezzük őket. A tojást keverjük ki a tejföllel, sózzuk, reszeljünk hozzá szerecsendiót. Kenjük meg ezzel a húsos paprikák tetejét, majd vágjunk egy-egy szelet sajtot a tetejükre.
180°C-os előmelegített sütőbe süssük 40-45 percig.






2013. június 5., szerda

Cézár saláta

Imádjuk a salátákat és ha hús is van benne, akkor az biztos, hogy a párom kedvencei közé fog tartozni. Ezzel a salival neki akartam kedveskedni.




Hozzávalók (2 főre):
50 dkg csirkemell
só, bors, bazsalikom, oregánó
8 nagy levél Lolo saláta (persze bármilyen jó szerintem)
2 nagy paradicsom
1 paprika
1 kis fej lilahagyma
1/2 uborka

Öntethez:
1 tojássárgája
1 dl tejszín
1 kk. mustár
1 kk. worchester szósz
1 kk. citrom leve
só, bors, szerecsendió



Elkészítés:
A csirkemelleket daraboljuk apróbb kockákra, fűszerezzük be, öntsünk egy kis olívaolajat nagyobb serpenyőbe, majd nagy lángon pirítsuk meg. Vegyünk elő két tányért. A salátát tépkedjük össze, felezzük meg és tegyük a tányérokra. A paradicsomokat cikkezzük fel, a paprikát vágjuk kockára, a lila hagymát csíkokra, az uborkát karikára és halmozzuk a salátára. A tetejét szórjuk meg a kész csirkemell darabokkal.
Az öntet hozzávalóit jól keverjük össze, majd locsoljuk meg vele a salátánkat.
Kétszersülttel vagy pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

2013. június 4., kedd

Kaporleves sonkás zabpehelygombóccal

Az ötlet innen származik. Imádjuk a kaprot. Juhtúrós-kapros párosítás, kapor szósz, kapor többféle levesbe is jöhet, túrós pitébe, tehát nagyon sokféleképpen felhasználható. Volt a mélyhűtőmbe egy adag csontleves lefagyasztva, ezek általában jól jönnek, ha valamilyen krém vagy olyan levest készítek, amihez alaplére van szükség.



Hozzávalók:
2 l csontleves alaplé
1 kisebb csokor kapor
1 dl tejszín
1 ek. keményítő
só, bors, szerecsendió

Zabpehelygombóchoz:
10 dkg füstölt sonka
1 kis fej vöröshagyma
kicsi kapor
só, bors
1 tojás
1 ek. tejföl
4-5 ek. zabpehely
liszt

Elkészítés:
Az levest felforraljuk, bele daraboljuk a kaprot, ízesítsük sóval, borssal és egy kicsi szerecsendióval. A tejszínbe keverjük csomómentesre a keményítőt, adjunk hozzá egy merőkanálnyi levest, majd öntsük az egészet a többi léhez.
A gombócokhoz a vöröshagymát vágjuk nagyon apróra, pároljuk puhára, majd dobjuk rá a kockára vágott sonkát.A zabpelyhet öntsük le forróvízzel, de csak annyit amennyit beszív magába, ha megpuhult adjuk hozzá a tojást, a kaprot, a tejfölt, sózzuk és borsozzuk, majd a hagymás sonkával keverjük jól össze. Csak annyi lisztet adjunk hozzá, amennyinél úgy érezzük, hogy már jól formázható. Gyúrjunk vizes kézzel gombócokat. Főzzük bele a levesbe. Ha már feljöttek a tetejére, pár perc után kész is.
Gyors és nagyon finom.

Mandulás túrógombócok eperöntettel

Meg volt az idei eperlekvár főzés, amiből kimaradt egy fél üveggel, a hétvégi tortámból pedig egy kis adag darált mandula. Összehoztam egy számomra újabb párosítást, a mandulát, a túrógombócot és az eperlekvárt.



Hozzávalók (13 db nagyobb gombóchoz):
25 dkg túró
6 dkg búzadara
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
2 kk. citrom leve
1 csipet só

Hempergetéshez:
10 dkg darált mandula

Eperöntethez:
eperlekvár
kevés víz
keményítő
( ide nem írok mennyiséget, mert pontosan nem tudom :) )

Elkészítés:
A túrót törjük össze, adjuk hozzá az összes alapanyagot és helyezzük hűtőbe legalább 1 órára.Formáljunk gombócokat. Lehet kisebbeket vagy nagyobbakat, kinek mi szimpatikus. (Én ha rá érek a kicsiket jobban szeretem, most nem sok időm volt. ) Forrásban lévő enyhén sós vízbe tegyük bele, miután már feljöttek főzzük még kb. 10 percig. A mandulát pirítsuk meg, majd forgassuk bele a gombócokat. (Nagyon sok mandulát fel tud venni, ha spórolni akarunk, akkor keverjük össze durvára darált zabpehellyel vagy zsemlemorzsával.) Az eperlekvárt pici vízzel forraljuk fel, majd egy kis keményítőt keverjünk ki vízzel és sűrítsük be, de vigyázzunk ne legyen puding állaga.

2013. június 3., hétfő

Vadas marha "zsemle gombóccal"

Hozzávalók:
50 dkg marhahús
3 db sárgarépa
1 db gyökér
1 db kicsi zellergumó
kis csokor petrezselyem és zeller zöldje összekötve
1 fej vöröshagyma
1 nagy fej fokhagyma
5-10 szem egész bors

3 babérlevél
1 kk. kakukkfű
1 ek. cukor
olaj
1,5 liter víz
1 ek. mustár
3-4 ek. tejföl

"Zsemle gombóc":
5 ek. zabpehely
forró víz
1 szelet barna kenyér
1 tojás
kevés liszt
kis csokor petrezselyem
só, bors


Elkészítés:
A marhahúst szeleteljük fel és sózzuk meg. Hevítsünk egy magas lábasba olajat és süssük elő a hús szeleteket. Csak éppen annyira, hogy bezáródjanak a rostok. Vegyük ki és, ha szükséges pótoljuk az olajat, szórjuk rá a cukrot és karamellizáljuk meg. Daraboljuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát, dobjuk rá és pároljuk puhára. A zöldségeket vágjuk karikákra, majd adjuk hozzá. Öntsük fel vízzel, tegyük bele a húsokat, a petrezselyem és a zeller zöldjét, a borsot, a babérlevelet, szórjuk meg kakukkfűvel és fedő alatt főzzük puhára a húst mérsékelt tűzön 2-3 óra alatt. Ha kész szedjük ki a zöldségeket, adjunk hozzá a léből és turmixoljuk össze, ha nagyon sűrű akkor pótoljunk még a húsléből. Ízesítsük mustárral és tejföllel. A húsokat rakjuk tányérra és locsoljuk meg a szósszal.

A gombócokhoz a zabpelyhet forrázzuk le kevés vízzel, hogy megszívja magát és puha legyen. A kenyeret morzsoljuk hozzá, üssünk bele egy tojást, ízesítsük sóval, borssal. Daraboljuk bele a petrezselymet és csak annyi lisztet adjunk hozzá, amennyinél úgy érezzük, hogy tudunk már gombócokat formálni.
Tegyük forrásban lévő sós vízbe, miután feljöttek főzzük még egy pár percig.

Csokis-cseresznyés muffin

Múlt héten fára másztam. Sajnos csak a fa tetején találtam cseresznyét, de ott sem sokat, bár azért maradt még rajta főleg ott, ahol nem értem el. Majdnem 2kg-ot sikerült szednem. Nem olyan rég volt pite nálunk, így arra gondoltam, hogy valamilyen muffin lesz belőle. Szerintem csokival pont jó párosítás a cseresznye, persze még illik hozzá a mandula, dió, pisztácia, de ezek most nem voltak otthon.



Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
10 dkg BL55 fehér liszt
10 dkg nyírfacukor
5 dkg étcsoki reszelve
20 dkg joghurt
10 dkg vaj
2 tojás
1 kk. szódabikarbóna
2 marék cseresznye

Elkészítés:
A liszteket, a reszelt csokit és a szódabikarbónát és a cukrot mérjük ki egy tálba. A tojás sárgáját keverjük ki a joghurttal és az olvasztott vajjal és adjuk hozzá a tojás fehérje felvert habját. Óvatosan keverjük hozzá a száraz anyagot. Muffin formákba rakjunk kapszlikat és adagoljuk bele a masszát. Én csak a tetejére tettem 4 -4 szem cseresznyét de a közepébe is lehet nyugodtan. (Bevallom kifelejtettem a közepéből.)


2013. június 2., vasárnap

Epertorta

Öcsikém 22. születésnapjára készítettem ezt a tortát.



Hozzávalók (28cm átmérőjű tortaformához):

10 tojásos piskóta:
10 tojás sárgája
20 dkg cukor
25 dkg liszt
1 kk. szódabikarbóna
10 tojás fehérje 

Eper krémhez:
70 dkg eper
3 ek. cukor
4 dkg vaníliás pudingpor

Joghurt krémhez:
25 dkg mascarpone
25 dkg görög joghurt
3 dl növényi tejszín
8 dkg porcukor
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
10 g zselatin

Tetejére:
50 dkg nagy szemű eper
piros tortazselé (nálam Dr. Oetker expressz piros tortazselé)
2 dl növényi tejszín

Oldalára:
5 dkg darált mandula



Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukor felével fehéredésig, a tojások fehérjét a cukor másik felével pedig habbá verjük. A tojássárgás masszát hozzáadjuk óvatosan a felvert tojás fehérjéhez, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet fokozatosan hozzá szitáljuk. Vigyázzunk ne törjön össze!Vajazott, lisztezett (csak az alját szabad, az oldalát nem) tortaformába öntsük bele és egy kicsit húzzuk ki a szélére, hogy sülés közben a közepe ne jöjjön fel nagyon. Előmelegített 180°C-os sütőbe süssük addig, amíg nem lesz aranybarna a teteje. 25 percig ne nyissuk ki a sütőajtót.A formába hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 3 részre.

Az epret daraboljuk fel, tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a cukrot és egy kicsi vizet. Forraljuk fel, majd főzzük 15-20 percig. Közbe a pudingport keverjük ki egy kis vízzel, majd sűrítsük be vele.

A mascarponét és a joghurtot keverjük ki és tegyük bele a porcukrot, a citrom levét és reszelt héját. A zselatin 4 ek. vízzel olvasszuk fel folyamatos kevergetés mellett, de ne forraljuk. Amikor felolvadt, már önthetjük is a joghurtos krémhez. Tegyük hűtőbe és amikor már majdnem kemény, akkor adjuk hozzá a felvert tejszínhabot.

Vegyünk elő két habzsákot, kanalazzuk bele a krémeket.
A tortaformába helyezzük bele az alsó lapot. A tejszínes habzsákból nyomjunk egy kört, majd az epresből és így tovább. Jöhet a következő lap. A harmadikat fordítva rakjuk rá, így sima lesz a teteje. Erre egy vékony joghurtos tejszínes krémet kenjünk. A felszeletelt epreket helyezzük el szépen.
A piros zseléhez forraljunk vizet, adjuk hozzá és habverővel addig keverjük, amíg el nem olvad a zselatin. Amikor már kezd hűlni, ecsetelővel az epreket kenjük meg bőven vele.

A tortát legjobb úgy elkészíteni, hogy két nappal előtte már el kell kezdeni. Első este a piskóta készítése, így másnap szebben el lehet vágni. A második nap este a krém elkészítése és betöltése, a tetejére az eper és a zselatin díszítése. Így egy éjszakát pihennie kell.
Másnap reggel a felvert tejszínhabbal díszítsük fel és pirított darált mandulával szórjuk meg az oldalát.


Az én kenyerem

Pékségbe nagyon ritkán járunk és persze a cukrászdákkal is így vagyunk. Ha kenyeret, zsemlét, croassant, pogácsát vagy süteményt szeretnénk enni inkább elkészítem itthon. Legalább tudom miből van illetve általában megpróbálom egészségesen elkészíteni.
A bolti kenyérre több helyen rákérdeztem már, hogy hány százalékban tartalmaz teljes kiőrlésű tönköly búzalisztet illetve rozs lisztet, de választ nem igazán kapok. Amelyik kenyérnél meg úgy gondolom, hogy ez tényleg tartalmazza azokat az alapanyagokat, amelyeket én elvárnék, azok már drágábbak. Egy kis számolgatás után rájöttem, hogy egy fél kilós árán én sütök egy több mint másfél kilós kenyeret. Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy magam fogom sütni.



Hozzávalók egy nagy kenyérformához:
60 dkg. teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg BL80-as fehérliszt
7 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 ek. cukor
1 ek. só
3 ek. olívaolaj
1 ek. ecet
20 dkg magkeverék (nálam 10 dkg tökmag, 5 dkg napraforgó és 5 dkg lenmag)

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy nagy kelesztő tálba, csináljunk egy mélyedést a közepére, morzsoljuk bele az élesztőt, kanalazzuk rá a cukrot és egy kis vízzel és liszttel keverjük össze, de csak annyira, hogy kicsit sűrű legyen. Hagyjuk 1/4 órát állni, hogy felfusson az élesztő. Ezután a sót az egyik szélére szórjuk, adjuk hozzá az olajat, az ecetet és a maradék vízből 4 dl. A botmixer dagasztójával lássunk munkához. A maradék folyadékot fokozatosan adjuk hozzá, hogy vegye fel minden honnan a lisztet. A lényeg minél több levegőt juttatni a tésztába. Kb. 10-15 perc dagasztás után tegyük rá a tál tetejét, zárjuk le légmentesre és kelesszük egy órán keresztül. A magokat mérjük ki egy tálba és kezdjük újra a dagasztást. Fokozatosan adagoljuk hozzá a magokat, így mindenhova egyenletesen fog jutni. Lisztezett formába helyezzük bele. Előmelegített 180°C-os gőzös sütőbe süssük min. 60 percig. Ha már kopog a teteje és már színe is van, akkor jó.

Ha meleg az idő érdemes pár nap után hűtőbe tárolni, szerintem így is kiváló. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...