"Barbi konyhájában" találtam egy fantasztikus túrós kelt tésztát, amiből ő is buktát készített. Maradt még egy kis túróm, így gondoltam kipróbálom én is.
A bukta formázásán van még mit gyakorolnom, illetve kicsit hosszúkásra is sikerültek, de úgy érzem lesz még alkalom a próbálkozásra, mert nagyon ízlett. Pompás reggeli egy bögre teával vagy tejjel.
A recept arányain módosítottam, mert kevesebbet készítettem.
Köszönöm szépen Barbi a receptet! |
Hozzávalók (8 db):
200 g tk. tönköly búzaliszt
100 g fehér liszt
200 g házi túró
2 ek. nyírfacukor
2 tojás
30 g olvasztott vaj
25 g élesztő
1 dl langyos tej
1 tk. cukor
egy csipet só
Töltelék:
házi (nem folyós) szilvalekvár
Tetejére:
1 tojás
+ porcukor
Elkészítés:
A cukrot és a morzsolt élesztőt keverjük el a langyos tejjel és hagyjuk 15 percet, amíg felfut.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá az összetölt túrót, a tojásokat, a csipet sót és a felfuttatott élesztőt. Kezdjük el összeállítani a tésztát, dagasszuk egy kicsit, majd fokozatosan adjuk hozzá a vajat. Közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett tálba hagyjuk duplájára kelni.
Lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságú téglalap alakúra. 8 részre osztjuk. Így egy kicsit nagyobb buktákat kapunk, de ha kisebbeket szeretnénk, akkor vágjuk kisebb kockákra.
Töltsük meg lekvárral, a széleit hajtsuk be egy kicsit és tekerjük fel. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk egymás mellé úgy, hogy kb. 1 cm hely legyen közöttük.
Kenjük meg vajjal az oldalait, hogy könnyebben legyen szétszedni sütés után. (Ezt én elfelejtettem, ezért maradt a kés :) )
Takarjuk le és hagyjuk ismét duplájára kelni. (Kb. 20 perc)
Ez idő alatt melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A megkelt buktákat kenjük le egy felvert egész tojással. Tegyük a sütőbe és süssük kb. 20-25 percig, amíg aranybarna lesz a teteje.
Miután hűlni hagytuk szórjuk meg bőségesen porcukorral.
Brigitta, nekem nagyon tetszenek ezek a hosszú bukták is, és nagyon örülök, hogy kipróbáltad! Köszönöm szépen, hogy megírtad! :)
VálaszTörlésAranyos vagy Barbi! Örülök, hogy így is tetszenek, nagyon fini volt! :)
Törlés