Cseresznyés- rozmaringos focaccia
Hozzávalók (30x20cm):
Elő tészta:
50 g tk. tönköly liszt
50 g víz
1 g élesztő
Továbbá:
300 g tk. tönköly liszt
50 g BL 80 fehér liszt
5 g élesztő
kb. 2 dl langyos víz
1 kk. só
2 ek. extra szűz olívaolaj
Tetejére:
friss rozmaring
kb. 20 dkg cseresznye
extra szűz olívaolaj
1,5 ek. barna cukor
Elkészítés:
Az elő tésztát elkészítjük egy nappal hamarabb. Üvegbe zárva másnapig hagyjuk érni.
A liszteket kimérjük egy tálba, az élesztőt belemorzsoljuk, az elő tésztát hozzá tesszük és egy pici sót. Víz hozzá adásával rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Minél levegősebb, annál lyukacsosabb lesz. A vége felé adjuk hozzá az olajat, majd dolgozzuk bele. Olajozott tálba hagyjuk duplájára kelni.
Egy 30x20 cm nagyságú tepsit kikenünk egy kis olajjal, majd a megkelt tésztát a kezünkkel széthúzzuk és bele helyezzük. Ismét hagyjuk kelni 20-30 percet. Az ujjbegyünkkel lyukakat nyomkodunk bele, ahová a kimagozott felezett cseresznyéket elhelyezzük. Friss rozmaringgal díszítjük, meglocsoljuk olívaolajjal, majd megszórjuk barna cukorral.
Előmelegített 200°C-os sütőbe 25-30 percre betoljuk. Akkor jó, amikor már szép aranybarna a teteje és a cukor is rá karamellizálódott. Finom ropogós melegen, másnap hidegen is jó puha marad.
Másnap márványsajttal egészítettük ki :)
VálaszTörlés;) Bizony
Törlés