Nagy kedvenceim közé tartoznak a túrós sütemények. No nem csak nekem, hanem Balázsnak is. Arra gondoltam, hogy gluténmentes változatba elég könnyű kitalálni valamilyen klassz süteményt. Édes vagy sós legyen? Már csak ez volt a kérdés. De a végén mégis az édes mellett döntöttem. Alj nélküli túrósra gondoltam, így még a tésztával sem kell kínlódni és nagyon egyszerűen, gyorsan össze lehet állítani. Mégis legyen azért különleges. A szokásos mazsola helyett aszalt áfonya került bele, illetve a tetejére olvasztott csokoládét tettem, amivel összesütöttem és porcukros kakaóval szórtam meg. Nem is volt ez olyan rossz ötlet, mert nagyon finom lett.
Kakaós-csokis túrókocka aszalt áfonyával
Hozzávalók (25x30 cm-es tepsihez):
1 kg túró
10 dkg porcukor
6,5 dkg vaníliás pudingpor
4 tojás
2 evőkanál házi vaníliás cukor
1/2 narancs leve
1/2 citrom leve
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat
10 dkg aszalt áfonya
10 dkg tejcsokoládé
Tetejére:
4 teáskanál holland kakaópor
2 teáskanál porcukor
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük ki a túróval, amihez adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás pudingport, a citrusok levét és reszelt héjukat, a vanília kivonatot, az aszalt áfonyát és jól keverjük ki. A tojások fehérjét verjük kemény habbá a vaníliás cukorral, majd két-három részletbe forgassuk bele a túróba.
Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, simítsuk el a tetejét habkártyával, hogy szép sima legyen.
A tejcsokoládét olvasszuk fel, öntsük a tetejére, majd villával vagy recés habkártyával rajzoljunk mintákat, így egy kicsit összekeveredik a túróval.
Előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 50 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha már csak éppen remeg a közepe. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd ezután szeletelhetjük.
Szórjuk meg bőven porcukros kakaóval!
Biztos,hogy ennyi pudingpor kell bele ?
VálaszTörlés:) Aranyos vagy! Köszike, kijavítottam. Általában grammban szoktam írni a receptem, de ez most dkg-ra sikerült, és bizony a vessző kimaradt. :) Ennyi bőven elég ;)
Törlés