Koskacukor: július 2016

2016. július 29., péntek

Parmezános zsemle

Két nap alatt majdnem sikerült végére érnem a nagytakarításnak, még maradt egy kis rész, amihez már ketten kellünk. Azt hiszem elfáradtam mindkét nap végére, nem nagyon kellett altatni. Főleg tegnap. Még délelőtt a fürdőszoba suvickolása közben megrándult a nyakam, ami azt jelentette, hogy szépen beállt és a kezemet is óvatosan tudtam csak mozgatni. Nah, így dolgoztam tovább a nap végéig. Majd este amikor már meg volt a vacsi, tusi meg minden, lepihentem és akkor jött az igazi fájdalom. Odáig jutottam, hogy belekezdtem e recept írásába és kb. megmozdulni sem tudtam utána. A sírás ami kitört rajtam már nem is tudom, hogy amiatt volt e, mert annyira fájt, hogy még a lábamat sem tudtam megmozgatni vagy maga a félelem, hogy mi lesz. Magnézium segített annyit, hogy átvonszolt a párom a hálószobába és sikerült elaludnom. Éjszaka csak éreztem egy-egy forgolódásnál, hogy lassan reggel van és nem sokat javult a helyzet. Azt hiszem ma egy fokkal jobb, de hátulról ne ijesszen meg senki. :)
Ami késik nem múlik. Tehát ez a puha zsemle tökéletes választás reggelire, de akár hamburger zsemlének is elkészíthetjük!







Parmezános zsemle
Hozzávalók 12 db-hoz (hamburger zsemle esetében kevesebb):
20 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
15 dkg tönköly búzaliszt
10 dkg világos rozsliszt
5 dkg reszelt parmezán
1,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej
1 dl víz
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor

a tetejére:
1 tojás sárgája
reszelt parmezán

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, a tejfölt, az extra szűz olívaolajat illetve a sót és a cukrot. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, elkeverjük, majd a lisztes keverékhez öntjük. További víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Enyhén lisztezett kelesztőtálba helyezzük 1 óra hosszára. A tálból deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk és zsemléket formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, duplájára kelesztjük. Tojássárgájával megkenjük, majd reszelt parmezánnal megszórjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőbe 20-25 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk.




2016. július 26., kedd

Pestos rizottó kápia paprikával és zöldborsóval

Jelentem haza érkeztünk Badacsonyból, ismét itt vagyok és hozom a recepteket. A 40 fokos meleget leszámítva nagyon jól éreztük magunkat. Borbarátok panzióban volt a szállásunk, amivel nagyon elégedettek voltunk. Mi csak reggelit kértünk a szálláshoz, de ott is a felszolgálás és a kínálat hibátlan volt. Folyamatosan figyelték, hogy mi fogy, külön megkérdezték, hogy rendben van a minden, szeretnénk e még valamit. Minden este 7 órától élő zenés est mellett fogyaszthatták az oda látogatók a vacsorát. Mi azt kihagytuk, mivel nem minden nap voltunk a szállás környékén. Éppen Badacsonyi borfesztivál volt a szomszédságban, így estig maradtunk, majd haza ballagtunk és már annyira elfáradtunk, hogy viszonylag korán el is aludtunk. Sajnos a nagy meleg miatt egyik napra jutott kirándulás, ugyanis a 40 fokba valamiért nem volt kedvünk kószálni. Maradta a badacsonyi strand, ahol kisgyerekeknek is ki van alakítva egy olyan rész, ahol tudnak pancsolni. Egyébként a lépcsős részeknél igen csak derékig ért. Pár nappal az utazás előtt beszereztem egy napozó sátrat, amiért azóta is hálás vagyok magamnak, hogy kitaláltam, mert óriási hasznát vettük. Igaz szinte fa alá pakoltuk, de azért déltől sütött volna ránk a nap, így viszonylag megúsztuk a leégést. Kirándulásunk alkalmával a keszthelyi Festetics kastélyt látogattuk meg, a Szigligeti várhoz mentünk, ahol elmaradhatatlan a kézműves fagyi illetve a Folly Arborétumban. Innen hoztunk haza finom bort és levendula szörpöt. Hétfőn még szerettük volna útba ejteni a veszprémi állatkertet, de mivel ömlött az eső, így gyorsan rátértünk az autópályára és viszonylag korán hazaértünk.
Azért nem a főzés volt az első, mert anyu finom ebéddel várt minket, de még nyaralás előtt készítettem egy finom húsmentes rizottót. Ajánlom mindenkinek, akár ezekre a forró nyári napokra is, mert fél óra alatt el lehet készíteni és, ha jól csináljuk akkor igazi krémes, selymes, finom ebédet tálalhatunk!







Pestos rizottó kápia paprikával és zöldborsóval
Hozzávalók 2 személy részére
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kápia paprika
3 evőkanál zöld pesto
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg rizottó rizs
1 dl száraz fehérbor
10 dkg zöldborsó
8 dl csirke húsalaplé
4 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:
A kétféle hagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk. Olívaolajon megfuttatjuk. Közben a kápia paprikát felkockázzuk és a hagymához adjuk. Zöld pesto-val ízesítjük. A kimért rizst beletesszük, megpirítjuk, majd felöntjük fehérborral. A forró húsalapléből kanalazunk hozzá, majd mindig pótoljuk, ahogy elfőtte. Folyamatosan keverjük. Időközben érdemes kóstolni, amikor már úgy látjuk, hogy 10 perc van hátra, akkor belekeverjük a zöldborsót. Akkor kész, amikor még éppen egy kicsit roppan a rizs, de már megfőtt. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és a parmezánt. Pár percre félre tesszük, majd tálaljuk.

2016. július 19., kedd

Citromos, szezámmagos linzer nyírfacukorral

Nagyjából összepakoltam, azt hiszem reggel szinte indulásra készen leszünk. Nagyon izgatott vagyok, nyaralás előtt mindig úgy érzem magam, mint egy kisgyerek. Pedig... vagy lehet ez az érzés mindig megmarad. Imádok utazni, világot látni, csavarogni, úgyhogy már nagyon hiányzott. Ismét boros részre megyünk, bár igaz itt is jártunk már, de azért találtam még mindig olyan helyet Badacsony környékén amit nem látogattunk még meg. Van egy-két ötletem, no meg a sok-sok pihenés. Hazafelé, ha minden igaz akkor az idei harmadik állatkerti látogatásunkat is megtesszük és azt hiszem az idén a szegedi Vadaspark is kihagyhatatlan lesz. Ennyi állatot egy év alatt nem láttam még az tuti.
De most megosztok veletek egy elmaradt receptet. Valahogy elkallódott, de a minap szembe került velem, úgyhogy azt hiszem nem is tartogatom tovább megosztom veletek. A jövő hét közepéig biztos nem jelentkezek, addig is ezzel kell beérni. :)
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is.








Citromos, szezámmagos linzer nyírfacukorral
Hozzávalók 25-30 db-hoz
12 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 dkg szezámmag
5 dkg nyírfacukor
8 dkg hideg vaj
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 tojás

Elkészítés:
Az alapanyagokat kimérjük, késes aprítógépbe tesszük, majd addig kevertetjük, amíg majdnem összeáll a tészta. Kézzel cipót formázunk belőle, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.
Enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges szaggatóval kiszúrjuk. A linzereket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Tipp: kedvenc, nyírfacukorral készült lekvárunkkal megkenve kettesével összeragaszthatjuk.




2016. július 18., hétfő

Lecsós csirkecomb parmezánnal

Amikor nem sok kedvem van vagy éppen nincs időm főzni, akkor is valami finom kerül az asztalra ebédre. Ilyen esetekben készülnek nálam az egytálételek vagy valamilyen rakott tészta. De a lényeg, hogy össze kelljen dobni és sütőbe helyezni. Közben lehet pihenni vagy éppen lakást takarítani. Kinek éppen mihez van kedve vagy éppen mi vár rá. :)
Biztos máshol is előfordult már a hűtő kiürítése, rám holnap vár ez, ugyanis útnak indulunk és végre majdnem egy hét pihenés, kikapcsolódás vár rám. Ilyenkor készül a mindennel megrakott pizza vagy ami van itthon dobjuk össze ételek sorozata. Nah, ez is pont megfelelő, ha sok zöldségünk van.






Lecsós csirkecomb parmezánnal
Hozzávalók 4 személy részére
4 egész csirkecomb
50 dkg burgonya
1 kaliforniai paprika
1 fehér paprika
1 nagy fej vöröshagyma
1 kisebb cukkini
30 dkg paradicsom
só, bors
3-4 teáskanál mediterrán zöldfűszer
3 evőkanál olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
5 dkg parmezán

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, majd a többi zöldséggel együtt felkarikázzuk. Egy nagyobb jénai aljára helyezzük a burgonya szeleteket, erre jönnek a zöldségek, majd a sózott és borsozott csirkecombok. Az egészet megszórjuk bőven mediterrán zöldfűszerrel. Felöntjük fehérborral, meglocsoljuk olívaolajjal, majd fóliával letakarva előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük 1-1,5 óra hosszára. Villával ellenőrizzük, hogy a burgonya és a hús megpuhult e. Amennyiben jónak találjuk, a fóliát eltávolítjuk, megszórjuk bőségesen reszelt parmezánnal, majd további 15 percig sütjük tovább.
Tálalhatjuk friss kerti salátával!

2016. július 17., vasárnap

Hamburger grillezett sajttal, lilahagyma lekvárral és zöld pestos joghurttal

Még mindig azt mondom a házi hamburgernél nincs is jobb! Oké, rendben van nyíltak az utóbbi időben olyan éttermek, ahol kézműves hamburgert lehet kapni, ami tényleg nagyon finom és igen, van benne hús, mellé normális sült burgonyát adnak, de annak az árából azt hiszem kétszer ekkora adagot készítek, nem beszélve arról, hogy hányan ülünk be. Jó egyszer-egyszer megengedi az ember magának, de ha gondolok egyet és én ezt szeretnék enni, vagy éppen Balázs, akkor nem ülünk be az autóba és utazunk át Szegedre, hanem inkább rászánok egy szombat délutánt és elkészítek egy ilyen fincsi hamburgert. Amúgy meg a jól edzett háziasszonyoknak nem is olyan sok idő, mert ebéd készítés közben már délelőtt előkészülhetünk erre is. Estére már csak a húspogácsa sütése és a sajtok grillezése marad, na meg az összeállítás. Számos variáció van már a blogomon és tuti, hogy nem ez az utolsó.
Egyébként, ha nem kapnátok zöld pestot, akkor arra is van receptem, amit itt és itt találhattok.








Hamburger grillezett sajttal, lilahagyma lekvárral és zöld pestos joghurttal
Hozzávalók 6 személy részére
a hamburger zsemléhez
20 dkg fehér liszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dkg élesztő
3 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál olívaolaj
2 tojás sárgája
2,5 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
2 kávéskanál só
a tetejére
1 tojás sárgája
1 evőkanál tej

a lilahagyma lekvárhoz
80 dkg lilahagyma
50 ml olívaolaj
1 dl bazsamecet
1 dl száraz vörösbor
3 szál kakukkfű
1 evőkanál méz

frissen őrölt bors

a húspogácsához
40 dkg darált marhahús
30 dkg darált sertéshús
só, bors
olívaolaj

a zöld pestos joghurthoz
2 dl joghurt
1 evőkanál zöld pesto
2 teáskanál majonéz
1 evőkanál citromlé

frissen őrölt bors

továbbá
6 karika grill sajt
2 paradicsom
1 paprika
18 szelet uborka

Elkészítés:
Először kezdjük a zsemlékkel. A liszteket kimérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk két tojás sárgáját, a sót, a cukrot, az olívaolajat és az olvasztott vajat. Langyos tej segítségével összeállítjuk a tésztát, majd rugalmas, fényes tésztát dagasztunk belőle. Kelesztő tálba helyezzük és szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. 6 egyenlő részre osztjuk, nagyobb, kissé lapos zsemléket formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, duplájára kelesztjük. A tojássárgáját tejjel felverjük, megkenjük mindegyik zsemle tetejét, majd előmelegített 180 fokos sütőbe 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk.
A lilahagyma lekvárral folytatjuk. A hagymákat megpucoljuk, ketté vágjuk és felkarikázzuk. Olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a mézet, a kakukkfüvet, a sót és a borsot, majd felöntjük balzsamecettel és vörösborral. Fedő alatt puhára pároljuk, akkor jó, amikor már szinte elfőtte a levét.
A húspogácsához a kétféle darált húst összekeverjük, sózzuk és borsozzuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Jól ellapítjuk, kevés olívaolajon grill serpenyőben vagy panini sütőre helyezve, lenyomva mindkét oldalát készre sütjük. Ezután jöhetnek a sajtok is.
A hamburger bucikat kettévágjuk panini sütőre helyezve, lenyomva megpirítjuk.
A zöldségeket felkarikázzuk.
A zöld pestos joghurt alapanyagait kimérjük, összekeverjük.
Összeállításnál a hamburger zsemle aljára kerül az ubroka és a paprika, ezt követi a húspogácsa, a lilahagyma lekvár és a grillezett sajt. Végül paradicsommal és zöld pestos joghurttal koronázzuk. A tetejét hamburger zsemle teteje borítja, végül hurkapálcával átszúrjuk.




2016. július 14., csütörtök

Bögrés meggyes-tejfölös sütemény

Szerintem már nem sokáig lehet meggyet kapni, de akad otthon a mélyhűtőbe is, ha már nem találkoznánk a zöldségesnél vele. Szeretjük a meggyes sütiket, mert a savanya és az édes szuper párosítás. A bögrés sütik egyrészt azért egyszerűek, mert kevés edényre van szükség, másrészt gyorsan elkészíthető. Most, hogy picit lehűlt a levegő, sőt hétvégére további lehűlést ígérnek, nyugodtan bekapcsolhatjuk a sütőt és neki állhatunk ennek a finom meggyes sütikének.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában, a bögrés receptek rovatban.











Bögrés meggyes-tejfölös sütemény
Hozzávalók 38 x 32 cm-es tepsihez, 2,5 dl-es bögrével mérve
2 bögre liszt
1/2 bögre cukor
2 teáskanál sütőpor
4 tojás
1 bögre puha vaj
4 evőkanál tej

a tejfölös réteghez:
2 bögre tejföl
4 tojás
1/2 bögre cukor

továbbá:
3 bögre magozott meggy

Elkészítés:
A vajat a cukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Ezután – felváltva – belekeverjük a sütőporral összeforgatott lisztet és a tejet. A masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk, egyenletesen elsimítjuk. A meggyel sűrűn megszórjuk.

A tetejére kerülő réteghez a tojást a cukorral felverjük, majd a tejfölt beledolgozzuk, és a meggyre öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük a süteményt. Hűlni hagyjuk, majd kockára szelve tálaljuk.

2016. július 13., szerda

Madártej rumos csokoládéöntettel

Számomra a mai meleg elviselhetetlenebb volt, mint a tegnapi, úgyhogy már várom a lehűlést egy pár napra. Mindenki szervezetét megviseli szerintem ez a hőség és igazából azt sem tudja az ember, hogy mit fogyasszon egész nap. Valami hűsítőt? Itt egy egyszerű desszert, ami behűtve a legfinomabb! Gyerekkorom kedvence más öltözetben kapott most szerepet a blogomon.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is.









Madártej rumos csokoládéöntettel 
Hozzávalók 2 pohárhoz:
4 dl tej
1/2 vaníliarúd
3 tojássárgája
2 tojásfehérje
3 evőkanál nyírfacukor

a csokoládéöntethez:
3 dkg vaj
1 teáskanál holland kakaópor
1 evőkanál nyírfacukor
5 dkg étcsokoládé
2 teáskanál rum(aroma)
1/2 dl habtejszín

Elkészítés:
A tejet felforraljuk a vaníliarúddal. A tojások sárgáját kikeverjük 2 evőkanál nyírfacukorral. A fehérjét habbá verjük 1 evőkanál nyírfacukorral. A habból a felforrt tejbe kanalazunk, 1-2 perc alatt megfőzzük, közben egyszer megfordítjuk. Szűrőlapáttal kiemeljük, és félretesszük. Ezt addig folytatjuk, amíg a hab el nem fogy. Ezután leszűrjük a tejet, hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját, majd alacsony lángon pár percig tovább főzzük, de nem forraljuk. Poharakba öntjük, és a habbal díszítjük.
Az öntethez felolvasztjuk a vajat, csomómentesre dolgozzuk a kakaóporral és a nyírfacukorral. Beletesszük az étcsokoládét és a tejszínt. Addig keverjük, amíg egyneművé nem válik. Rummal vagy -aromával ízesítjük. A kihűlt madártejet a rumos csokoládéöntettel tálaljuk.

Tipp: kínálhatunk hozzá szezonális gyümölcsöt.

2016. július 12., kedd

Tésztasaláta zöld pestos csirkemellel

Ismét hőség, majd hétvégére huszonpár fok. Mondja meg nekem valaki, hogy ez normális? A lényeg, ha jövő héten nyaralni megyünk fantasztikusan dög meleg lesz. :) Szerintem ilyenkor hatszor meggondolja az ember, hogy bekapcsolja e a sütőt és inkább készít valami egyszerű salátát vagy süt gyorsan egy-két szelet húst, de még a hideg gyümölcs leves is jól eshet ebben a hőségben.
Most maradjunk a salátánál, ami eléggé tartalmas, hiszen van benne szénhidrát, fehérje, zöldség... szóval minden amire szükségünk lehet, hogy túléljünk egy napot!









Tésztasaláta zöld pestos csirkemellel
Hozzávalók 4 személy részére
20 dkg tészta

a zöld pestos csirkemellhez:
80 dkg csirkemellfilé
3 evőkanál olívaolaj
3-4 evőkanál zöld pesto

frissen őrölt bors
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 dl száraz fehérbor

továbbá:
40 dkg koktél paradicsom
25 dkg mozzarella golyók
4 szál újhagyma
2  kaliforniai paprika

Elkészítés:
Bármilyen általunk választott salátának megfelelő tésztából kifőzzük a kimért mennyiséget, sós lobogó vízben, arra ügyelve, hogy "aldente" maradjon.
A csirkemellfilét felkockázzuk, olívaolajon fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Hozzáadjuk továbbá a zöld pestot, a frissen facsart citrom levét és a száraz fehérbort. Fedő alatt puhára pároljuk, majd magas lángon fedő nélkül lepirítjuk. A visszamaradt szafttal együtt a kifőtt tésztához adjuk. A paradicsomot cikkekre, az újhagymát karikára a paprikát pedig kockákra daraboljuk. A mozzarella golyókkal együtt a tésztával összeforgatjuk. 1-2 órára hűtőbe helyezzük és hidegen tálaljuk!




2016. július 11., hétfő

Görög csirkenyárs fűszeres burgonyával

A nyár legtöbbször a buliról és a szabadban lévő sütögetésről szól. Természetesen kinél mi az első, illetve melyik fordul elő túlnyomórészt. :) Nálunk inkább a kinti sütögetés az, amin ilyenkor nagyobb a hangsúly. Akár egy esti grillezés, szalonnasütés vagy éppen bográcsozás... amikor összetalálkozik a család vagy éppen a barátok. Az egyik és legfőbb vágyam teljesült, de még van egy... egy aranyos ház, szép udvarral, grill terasszal. Egyszer ez is megvalósul. ;)
Addig is grillezünk csak!
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is. A fűszereket a Fűszerésztől a legkönnyebb beszerezni.







Görög csirkenyárs fűszeres burgonyával
Hozzávalók 4 személyre
a nyársakhoz:
70 dkg csirkemellfilé
6 szál újhagyma
1 salátacukkini
1 kaliforniai paprika
2 citrom
pár szem fekete olívabogyó

a páchoz:
2 dl görög joghurt
1/2 dl olívaolaj
1/2 citrom leve
1 teáskanál morzsolt rozmaring
2 teáskanál morzsolt oregánó
2 teáskanál morzsolt bazsalikom
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors

a fűszeres burgonyához:
50 dkg burgonya
1/2 citrom leve
1/2 dl olívaolaj
1 csokor petrezselyemzöld
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál morzsolt oregánó
2 kávéskanál só
frissen őrölt bors

a tálaláshoz:
saláta

Elkészítés:
A csirkemellet felkockázzuk, a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és feldaraboljuk. A citromot vékony karikára, a paprikát és a cukkinit kockára, az újhagymát szélesebb darabokra vágjuk. A pác hozzávalóit kikeverjük, beleforgatjuk a húst, és hűtőbe rakjuk legalább 2 órára. Hurkapálcára vagy nyársra húzzuk felváltva a húst és a zöldségeket. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Ha van lehetőségünk szabadtéri grillezésre, akkor grillrácson egyszer-kétszer megforgatva megsütjük.
A burgonyát meghámozzuk, hasábra vágjuk. A petrezselymet feldaraboljuk, az oregánóval együtt az olívaolajhoz adjuk. Belefacsarjuk a citromlevet, belezúzzuk a fokhagymát, továbbá megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal. Megforgatjuk benne a burgonyát, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített, 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. A csirkenyársakkal és tetszés szerinti salátával tálaljuk.







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...