A receptet a Gourmandia szakácskönyvbe található, ami Varga Gábor cukrász receptjei alapján készült.
Hozzávalók:
25dkg "A" rizs (kerekszemű rizst használtam)
2dl víz
1 l tej
só
10dkg nyírfacukor
1 nagy citrom reszelt héja
1 tk. vanília eszencia
ízlés szerint mazsola
5dkg vaj
5 tojássárgája
5 tojásfehérje
2 púpozott ek. zabliszt
A tepsi kikenéséhez:
vaj, őrölt zabpehely
Öntethez:
30dkg eper
2ek. cukor
1kk. fahéj
2dkg vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A rizst és a vizet egy lábasba mérjük ki és közepes hőfokon folyamatos kevergetés mellett puhítsuk fel a rizst. Amikor elfőtt a rizsről a víz sózzuk meg és öntsük hozzá a tejet. Addig kell főzni, amíg felissza a tejet és megpuhul a rizs. Ha kész keverjük bele a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát és a vaníliaeszenciát és hagyjuk lefedve kihűlni. Egy 25x35 cm tepsit vajazzunk ki és szórjuk meg őrölt zabpehellyel vagy zsemlemorzsával. A kihűlt rizst kavarjuk meg adjuk hozzá a tojássárgákkal kihabosított vajat, majd a felvert tojás fehérjét. A legvégén óvatosan a lisztet. Öntsük a tepsibe a masszát, süssük 200°C-on, 40-45 percig.
Eper öntet:
Epret főzzük fel, ha fagyasztott, akkor enged egy kis vizet, ha friss akkor adjuk hozzá nagyon keveset. Miután megpuhult adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat. Kicsi vízzel keverjük ki csomómentesre a pudingport és forrás közben adjuk hozzá. Közepesen sűrű öntet kell kapjunk. Lehet turmixolni is előtte és utána ismét felforralni, majd ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport. Én jobban szeretem, ha egész eprek is vannak benne, így most nem turmixoltam le.
Nagyon guszta és milyen egészséges:)
VálaszTörlésJaj, hogy én ezt mennyire imádom! Évek óta nem készítettem, pedig a család összes tagja szereti... :)
VálaszTörlés