Köszönöm szépen Gabriella a receptet!
Joghurtos tönköly kifli
Hozzávalók ( 4 nagy kiflihez):
10 dkg tk. tönköly búzaliszt
8 dkg tk. rozsliszt
7 dkg fehér liszt BL 55
1 tk.só
1 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 tk. cukor
100 g joghurt
2,5 dkg vaj
Kenéshez és szóráshoz:
vaj, köménymag
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük el a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 15 percig állni, ami alatt felfut az élesztő.
A liszteket mérjük ki egy kelesztő tálba, keverjük el benne a sót.
A joghurtot és a vajat langyosítsuk fel, amíg a vaj nem olvad el benne. Adjuk a liszthez illetve a tejben felfuttatott élesztőt is. Jól dagasszuk össze, majd pihentessük meleg helyen, amíg duplájára nem nő.
Osszuk 4 részre, formáljunk gombócokat, majd nyújtsuk oválisra.
Én most úgy csináltam, hogy hosszanti irányba elkezdtem nyújtani, majd a felső részét kiszélesítettem. Behajtottam a tetejét és fentről legörgettem a tenyeremmel úgy, hogy közben két irányba húztam a tésztát.
Gyönyörű kifliket kaptam. Ment a hűtőbe és reggel elővettem, megkentem vajjal és megszórtam köménymaggal.
Hideg sütőbe kezdtem sütni, kb. 20 perc alatt megsültek. A végén a gázsütőm legfelső fokára toltam még 5 percre, hogy a teteje is piruljon.
Brigi, most itt örömködök, hogy megsütötted a kiflit! :) Örülök, hogy kicsit variáltál rajta, legalább most kiderült, hogy ez a kifli mindenhogy finom. A tönkölylisztet én is nagyon kedvelem, tuti klassz lehet azzal is. Nagyon köszi, hogy megemlítettél, kedves vagy! :)
VálaszTörlésOlyan finom volt, hogy legközelebb is elkészítem. Örülök én is, hogy ilyen ügyes vagy és finom recepteket leshetek el. :)
Törlés