Almás-mágnás pite
Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű piteformához):
30 dkg liszt
15 dkg vaj
8 dkg cukor
1 tk. sütőpor
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
1 púpos ek. búzadara
80 dkg reszelt alma
1/2 citrom leve
3 ek. fahéjas cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg darált dió
10 dkg cukor
2 tojásfehérje
Kenéshez:
1 tojássárgája
1 ek. víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, a vajat hidegen adjuk hozzá úgy, hogy kockára vágjuk. Gyors mozdulatokkal állítsuk össze és pihentessük a hűtőbe, amíg elkészítsük a tölteléket.
A reszelt almához adjuk hozzá a citrom levét, a fahéjas cukrot és a vaníliás cukrot, jól keverjük össze és hagyjuk egy picit állni, hogy eresszel levet.
Addig esetleg ledarálhatjuk a diót, illetve verjük fel a tojásfehérjét a 10 dkg cukorral, majd forgassuk össze óvatosan a dióval.
A pite formát vajazzuk ki. A tészta felét nyújtsuk kör alakúra, helyezzük a formába, majd a pereménél vágjuk körbe. Hintsük meg búzadarával, majd osszuk el a kifacsart almát. A tetejére kenjük rá a diós tojásfehérje habot. A maradék tésztát nyújtsuk oválisra, derelye vágóval vágjunk csíkokat, majd helyezzük a pite tetejére rácsosan. A kimaradt tésztával lehet díszíteni, levelekkel és almákkal. :)
Kenjük meg a tetejét vízben elkevert tojássárgájával, ettől szép pirosra fog sülni.
Előmelegített 180°C-os sütőbe toljuk be és 30 perc alatt süssük pirosra.
Formába hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Köszönöm szépen Tündér a receptet!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése