Történetet most nem fűznék hozzá, szerintem érdemes kipróbálni, nekünk legalábbis nagyon ízlett. A páromnak először bébi étel jutott eszébe, de mivel szereti ő is az indai ízeket, ezért szó nélkül bekanalazta. :)
Ez az adag egyébként nem kevés, nekünk maradt még ki. A bukta vagy zsemle viszont annyira finom, hogy külön sütöttem még reggelire is tegnap.
1 vöröshagyma
3 paradicsom
1 kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1/2 csésze zöldborsó
1/2 csésze zöldbab
3 szem burgonya
1 répa
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál chilipor
1/2 teáskanál garam masala
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1 1/2 teáskanál Pav Bhaji masala
1/2 teáskanál fűszerpaprika
só
Pav Bhaji Masala hozzávalói:
3 chili
2 evőkanál koriander
1 evőkanál római kömény
4-5 szem fekete bor
2-3 kardamom
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
A fahéj kivételével a fűszereket pirítsuk meg, majd kávédarálóval őröljük és ezután tegyük hozzá a fahéjat. Nem kerül mind felhasználásra, a maradék jó lesz legközelebbre.
Laad Pav indiai bukta hozzávalói (6db):
1,5 (1 csésze 250 ml) csésze teljes kiőrlésű tönköly búza liszt
0,5 csésze fehér liszt
1/2 tasak szárított élesztő
1/2 teáskanál só
1/2 evőkanál méz
3/4 csésze tej
1 evőkanál vaj
+ 1 evőkanál a tetejére
Elkészítés:
Először készítsük el a buktát. Az élesztőt keverjük el a langyost tejbe és adjuk hozzá a mézet. A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót és az élesztős tejet. Gyúrjunk belőle sima rugalmas tésztát, géppel kb. 5-6 percig, majd adjuk hozzá a vajat és még 3 percig dagasszuk. Kelesztő tálba téve hagyjuk legalább 1 órát pihenni. Addig elkészítjük a Bhaji-t.
A burgonyát és a répát hámozzuk meg és vágjuk kisebb darabokra.
A zöldségeket (burgonya, répa, borsó, bab) tegyük egy fazékba, öntsünk rá annyi vizet, ami éppen csak ellepi. Fedő alatt főzzük jó puhára, majd krumpli törővel törjük pépesre.
A vöröshagymát daraboljuk kockára a paprikával együtt és kevés olívaolajon dinszteljük meg. Törjük hozzá a fokhagymát. A paradicsomot kockázzuk fel, majd adjuk a vöröshagymához és fűszerezzük a fenti fűszerekkel. Amikor már a paradicsom is megpárolódott, akkor adjuk hozzá a zöldséges pépet és jól keverjük össze. Ha nagyon száraznak tűnik, akkor egy kevés vízzel hígíthatjuk.
Térjünk vissza a buktához. Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre és formázzunk belőle kisebb cipókat.
Tegyük egymás mellé egy enyhén kiolajozott kisebb tepsibe, majd letakarva hagyjuk pihenni 20 percig.
Addig melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
A megkelt buktákat tegyük a sütőbe. 10 perc után vegyük ki, kenjük meg vajjal mindegyik tetejét és toljuk vissza további 5 percre. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje.
Még melegen tálaljuk!
Ízlés szerint a Bhajira facsarhatunk egy kicsi citromlevet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése