2014. december 26., péntek

Pavlova

Ahogyan szépen eltelik a mai nap, úgy telik el lassan a karácsony is. A Jézuska sok hasznos dolgot hozott, ami segítségével készülhetnek majd a szebbnél szebb és finomabbnál finomabb sütik. 
Itthonra magunknak most nem sütöttem semmilyen süteményt, még nagyon főzni sem főztem, mert minden nap máshol vendégeskedünk. Bevallom most már kezdek eltelítődni az ételekkel és az édességekkel, pedig megpróbáltam mértéket tartani, de ehhez akkor sem vagyok hozzászokva.
Természetesen sütik mégis készültek, méghozzá háromféle, de nem árulom el, jöjjenek majd szépen sorba. Óriási segítségemre volt Balázs, ugyanis 3 órám volt mindenre. Az előkészülésre, a mosogatásra, az elpakolással és a sütéssel együtt. Illetve plusz 1,5 óra, amennyi idő alatt a pavlova megsült. Ezerrel dolgoztunk a konyhába és követte minden utasításomat, így sikerült elkészülnünk időre. Mindegyiknek nagyon nagy sikere volt és mindenki megtalálta a maga kedvencét.
A pavlovát azoknak különösen ajánlom, akik szeretik a nagyon édes, habos süteményeket ugyanis ebből nem tudjuk kispórolni a cukrot, ráadásul a tejszínhab sem diétás.
Egy kis történet is fűződik ehhez a habcsók tortához. Anna Pavlova orosz balett-táncosról nevezték el, aki Ausztráliában és Új-Zélandban turnézott és az ő tiszteletére készítették el. Mind a két országba tradicionális sütemény, gyakran tálalják fel nyári ünnepekkor, de az év bármely szakaszában elkészíthető, friss gyümölccsel díszítve. De láttam már aszalt gyümölcsöst, olyat is ami mogyoróval, dióval, mandulával volt megszórva, illetve csoki vagy karamell öntettel volt leöntve. Illetve lemon curd vagy valamilyen sűrű gyümölcs szósz kukucskált ki a tejszínhab alól. Maga a tejszínhabot is lehet fokozni kakaóporral vagy vaníliával.
A tökéletes pavlovához a porcukor mennyiségét úgy számoljuk, hogy egy tojásfehérjéhez 55 g porcukrot számolunk fel. A sütőben kb. 1-1,5 órára van szüksége kiszáradni. 120°C-on. Kívül ropogósnak, belül pedig krémesnek, puhának kell lennie. Ahhoz, hogy elkerüljük a repedéseket, törekedni kell arra, hogy minél magasabbra kenjük fel az oldalát, így amikor hűl nem esik annyira össze.
És akkor most jöjjön a recept! :)







Pavlova
Hozzávalók:
8 tojásfehérje
440 g porcukor
2 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál citromlé (vagy ecet)

Továbbá:
3 dl habtejszín
porcukor (ha nem cukrozott) ízlés szerint
gyümölcsök (2 db kiwi, 1/2 gránátalma, 4 mandarin)

Elkészítés:
A porcukrot szitáljuk át. A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni és amikor egészen jól felverődött, akkor adagoljuk hozzá a porcukrot. Egyszerre csak egy evőkanállal, hogy a cukornak legyen ideje elkeveredni. A végén tegyük bele a keményítőt és a citrom levét. Jó kemény, csúcsos habnak kell lennie. Egy sütőlemezt, vagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral. Halmozzuk rá a felvert tojásfehérjét és habkártya segítségével formázzuk kerekre és magasra. Előmelegített 150°C-os sütőbe tegyük 20 percre, majd vegyük le 120°C-ra és így süssük tovább 1 órán keresztül. (Nekem gázsütőm van, és egy fakanállal ki kellett támasszam az ajtót, de úgy, hogy éppen egy kis rés legyen, így nem pirult meg. Erre figyeljünk oda és törekedjünk arra, hogy szép világos színe legyen.) Onnan fogjuk tudni, hogy kész, amikor megtapintjuk szilárdnak kell lennie. 
Félig nyitott sütő ajtó mellett hagyjuk kihűlni.  Érdemes egy éjszakával hamarabb elkészíteni, mert legalább 6 óra kell neki.
Felvert tejszínhabbal, gyümölccsel díszítjük!



2 megjegyzés:

  1. Gyonyoru szep lett,igazi unnepi torta!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Tényleg mutatósra sikerült, viszont ez tényleg nem diétás. Annyi cukor van benne, hogy amikor a párom meglátta, elhatározta, hogy nem eszik belőle. Tényleg, mi csak szigorúan megkóstoltuk, de nagyon édes. Nem vagyunk ehhez szokva, mert magunknak spórolok a cukorral és már a kevésbé cukros is édes nekünk. De ez az a süti, amiből nem lehet spórolni és akinek vittem tudtam, hogy ő a nagyon édes sütiket szereti és a habcsók is a kedvence.

      Törlés