Ez a kenyér sokáig puha marad az olajtól. Kicsit nehéz, viszont nagyon ízletes. Kiválóan alkalmas lehet különféle sajtok mellé.
Ruccola pestos kenyér
Hozzávalók:
20 dkg tk. tönköly liszt
10 dkg tk. liszt
15 dkg BL80 liszt
2 ek. olívaolaj
9 g só
2 dkg élesztő
3 dl víz
Ruccola pestohoz:
2 marék ruccola
2 evőkanál dió
3 evőkanál parmezán
2 fokhagyma
1 teáskanál citromlé
só, bors
50 ml olívaolaj
Elkészítés:
Először készítsük el a pestot.
Az összes hozzávalót tegyük egy turmixgépbe és jól turmixoljuk össze. Amennyiben nem lenne elég krémes, akkor öntsünk hozzá még egy kis olívaolajat. De inkább sűrűbb legyen.
A kenyér tésztájához a liszteket mérjük ki egy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a sót és az olívaolajat, majd folyamatos víz hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas tésztát. Ha géppel dolgozunk először lassan 7 percig, majd egyel magasabb fokozaton további 5 percig dagasszuk. Kelesztő tálba téve 45 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, majd nyújtsuk ki kb. 0,5-1 cm vastagságúra. Kenjük meg az összes pestoval. A legjobb egy habkártya segítségével, mert így biztosan egyenletes lesz.
Tekerjük fel a szélesebbik oldalánál fogva, kicsit sodorjuk meg, majd egy éles kés segítségével vágjuk be mélyen. Vigyázzunk ne vágjuk keresztül teljesen. Hajtsuk egymás mellé a két végét, majd tekerjük össze. Figyeljünk arra, hogy a vágott fele felül legyen. A végeket fogjuk össze, majd hajtsuk a kenyér alá. Tegyük lisztezett kenyérformába, takarjuk le és kelesszük duplájára.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A megkelt kenyeret toljuk a sütőbe és süssük készre kb. 35-40 perc alatt. Formába hagyjuk hűlni, majd rácsra téve, amíg teljesen ki nem hűl. Csak ezután szeleteljük!
Ha kibírjuk, mert az illata...
Nagyon szép lett! Csodás íze lehet! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ági! Tényleg nagyon finom lett és több napon keresztül puha maradt! Magába is tökéletes.
Törlés