2015. július 22., szerda

Sárgabarack lekváros, mogyorós csigák

A kedvenc lekvárom a sárgabarack, talán azért is, mert ehhez tényleg nem kell sok cukor, hiszen magától annyira édes, főleg ha érett, mint a méz. Ráadásul valamennyire a gyerekkoromra is emlékeztet, mert a kedvencem a kakaós palacsinta mellett, az anyuféle házi sárgabarack lekváros. Nincs olyan év, amikor ne tennénk el pár üveggel, hiszen ahogy anyu mondaná, nem lehet tudni jövőre milyen lesz a barackfa termése. Ettől függetlenül tényleg mindig 10-20 üveggel azért felkerül a kamra polcra.






Sárgabarack lekváros, mogyorós csigák
Hozzávalók (12 db-hoz):
100 g tk. tönköly búzaliszt
100 g zabliszt
100 g tönköly búzaliszt
200 g fehér liszt
1 kávéskanál só
20 g élesztő
20 g méz
2 dl langyos tej
3 tojás sárgája
100 g mascarpone

Továbbá:
5 evőkanál házi sárgabarack lekvár
10 dkg darált török mogyoró
kevés olvasztott vaj

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót és a mascarponét. Morzsoljuk langyos tejbe az élesztőt, keverjük ki  a mézzel és a tojások sárgájával, majd öntsük a lisztekhez. Dagasszunk belőle rugalmas, se nem lágy, se nem kemény tésztát. Hagyjuk kelesztő tálba 40-50 percig.
Nyújtsuk ki téglalap alakúra, de ne legyen túl vékony. Kenjük meg ízlés szerint házi sárgabarack lekvárral, szórjuk meg darált török mogyoróval, majd tekerjük fel szorosan. A tésztát vágjuk félbe, majd mindig felezzük. Összesen 12 db csigára kell osztanunk.
Vegyük elő a muffin formákat, kenjük ki vékonyan vajjal. Helyezzük el benne a tésztát, majd kelesszük duplájára.
Előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 25 perc alatt süssük készre.
Tálalhatjuk extra sárgabarack lekvárral!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése