2015. augusztus 17., hétfő

Ricottás alma torta (gluténmentesen)

Kedvenc sütijeim közé tartoznak azok, amik tartalmaznak almát. Lehet az almás pite vagy almás rétes vagy csak egy egyszerű kevert tésztába bele keverve. Az, hogy miért lett gluténmentes? Próbáltam egy egészségesebb változatban megsütni ezt a ricottás tortát, ami a lisztek miatt is sok fehérjét tartalmaz, alacsony glikémiás indexel rendelkeznek az alapanyagok és a mandulába még omega 3 zsírsav is megtalálható. Ráadásul nagyon könnyű, nem édes. Nagyon passzol egy délutáni tea vagy kávé mellé.






Ricottás alma torta (gluténmentesen)
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):
3 kisebb alma
200 g ricotta
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
3 tojás
kb. 100 ml tej (függ attól, mennyire száraz a ricotta)
45 g olvasztott vaj
100 g nyírfacukor
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál (gluténmentes) sütőpor
50 g kókuszliszt
50 g hajdinaliszt
50 g (gluténmentes) zabliszt
50 g szeletelt mandula

Elkészítés:
Az almát hámozzuk meg, kockázzuk fel apróra.
A ricottát tegyük egy tálba, adjuk hozzá egy fél citrom levét és a reszelt héját, a tojások sárgáját, a tejet, az olvasztott vajat és a cukor 1/3 részét, majd keverjük habosra. A tojások fehérjét verjük fel a cukor másik részével. A száraz alapanyagokat mérjük ki egy tálba, keverjük össze, majd adjuk a nedves alapanyagokhoz. Forgassuk bele a felvert tojás fehérje habot illetve két részletben a felkockázott almát. Öntsük vajjal kikent tortaformába. Szórjuk meg a tetejét szeletelt mandulával.
Helyezzük előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 45 percre. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése