2017. június 2., péntek

Tikka Malai grillen, édesburgonyával és fűszeres alma chutneyval

Nem is olyan régen voltunk egy indiai étteremben, ahol "Tikka Malai" főételt választottam az étlapról. Nem kicsit csalódtam, mert igazából az a jellegzetes indiai íz, mint például a római kömény hiányzott belőle. Ott lepényt kértem hozzá, most ezt jól megvariáltam, mert nekem nem annyira szaftos ez a húst, hogy ez egy jó választás legyen. Elkészíthetjük grillen vagy sütőben, bár a faszén különösen jó ízt ad a húsnak, de szerintem ezt mindenki tudja.







Tikka Malai grillen, édesburgonyával és fűszeres alma chutneyval
Hozzávalók 4 személy részére:
80 dkg csirkemellfilé
2 dl görög joghurt
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt kardamom
frissen őrölt bors 


az édesburgonyához:
4 édesburgonya
1 teáskanál őrölt római kömény
3 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
frissen őrölt bors


a fűszeres alma chutneyhoz:
1 kg alma
1 vöröshagyma
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendó
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 dl almaecet
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál méz

frissen őrölt fehér bors
kevés víz

Elkészítés:
A joghurttal elvegyítjük a fűszereket és a citrom levét. A csirkemellfilét felkockázzuk, majd a joghurtos pácba forgatjuk és legalább egy órára a hűtőbe helyezzük. Ezután nyársa vagy saslik pálcára szúrjuk. Grillen vagy sütőben készre sütjük.
Az édesburgonyát meghámozzuk, csíkokra szeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Az olívaolajba keverjük a fűszereket, majd ecset segítségével bekenjük alaposan. Előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük és 30-40 perc alatt készre sütjük.
Az almát és a vöröshagymát megpucoljuk. Az almát kockára a vöröshagymát karikára daraboljuk. Magasfalú serpenyőbe tesszük, aláöntjük az olajat, az almaecetet és éppen csak annyi vizet, hogy félig ellepje.  Megszórjuk a fűszerekkel, rácsorgatjuk a mézet, végül fedő alatt 10-15 perc alatt puhára pároljuk. További 5 percig fedő nélkül főzzük, hogy egy kicsit sűrűsödjön.
A kész nyársakat édesburgonyával és meleg, fűszeres alma chutneyval tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése