2017. november 8., szerda

Narancsos csokoládétorta

Tavaly ilyenkor már nagy pocakkal készülődtünk a 30. szülinapunkra. Ma van a férjem szülinapja és, ha már én nem leptem most meg semmivel, Emma megmutatta, hogy kell a kiságyba úgy kapaszkodni, hogy ne kelljen elaludni, mert olyan jó buli, hogy feltudja magát húzni. Az idén a szülinapi torta sütés elmarad, sima sütik kerülnek az asztalra. Nem mondom, hogy egyszerűbb, könnyebb, de nem érzem magam most kreatívnak. Illetve másba fektetem most az energiámat, ugyanis nekiálltam a karácsonyi ajándékok készítésének, amiben most tényleg szívem-lelkem benne lesz. Ezt a tortát még tavasszal sütöttem, de valahogy eddig mindig elmaradt, viszont erre a szülinapos napra pont jól jött. Ettől most nem hízunk el, mert csak nézni tudjuk. :)









Narancsos csokoládétorta
Hozzávalók (26 cm átmérőjű formához):
6 tojás
3 evőkanál víz
18 dkg cukor
10 dkg liszt
3 dkg holland kakaópor
5 dkg étcsokoládés pudingpor
2 dkg keményítő
késhegynyi szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál kandírozott narancs

a krémhez:
5 dl tej
15 dkg cukor
5 dkg étcsokoládés pudingpor
10 dkg 70%-os étcsokoládé
5 dkg vaj
25 dkg mascarpone
1 narancs reszelt héja
2 evőkanál kandírozott narancs

továbbá:
6 evőkanál narancs lekvár
20 dkg amaretti keksz

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét, vízzel együtt habbá verjük a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a sárgáját. A kakaóport, a keményítőt és a sütőport elvegyítjük a liszttel, majd a tojásos habhoz szitáljuk. Óvatosan belekeverjük, majd a végén hozzáadjuk a narancs reszelt héját és a kandírozott narancsot. Kikent, lisztezett tortaformába öntjük, előmelegített 180 fokos sütőbe 45 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk. 3 egyenlő vastagságú lapra szeljük.
A krémhez felforralunk 4 dl cukros tejet, a maradékhoz adjuk a pudingport, majd besűrítjük. Még forrón beletördeljük a csokoládét és a vajat, krémesre keverjük. Lefedve hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután habosra keverjük a mascarpone sajttal, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját és a kandírozott narancsot. Az egyik piskóta lapot megkenjük 2 evőkanál lekvárral, rákenjük a krém 1/3 részét, majd jöhet a következő lap ugyanígy és a végén a maradék lekvár és krém, amivel körbe kenjük a tortánkat. Amaretti keksszel díszítjük. Tálalásig, de legalább 3-4 óra hosszára hűtőbe helyezzük. A legjobb előző nap elkészíteni az ízek összeérése miatt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése