Anyukám élettársát leptem meg ezzel a koffein dús kávétortával születésnapjára. Az ötlet természetesen onnan jött, hogy naponta több csésze kávét megiszik. Igazi kávé függő a családban. Természetesen nagyon ízlett neki. Mindenkinek ajánlom, aki imádja a kávét!
Több receptet átnéztem, de végül saját ötletem mellett döntöttem. Ha nem karácsonyi vacsorán lettem volna tegnap, akkor egy éjszakával hamarabb elkészítettem volna, de így is összeértek az ízek.
Kávé torta
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
Kávés piskóta:
17 g instant kávépor
58 g liszt
1 kk. sütőpor
3 tojás
60 g cukor
Diós piskóta:
50 g darált dió
25 g liszt
1 kk. sütőpor
3 tojás
60 g cukor
Kávé krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
4 ek. cukor
6 dl tej
2 dl főzött kávé
250 g mascarpone
2 dl habtejszín
Továbbá:
pár darab babapiskóta
1 dl főzött kávé
2 ek. cukor
Díszítéshez:
kávé szemek
kakaópor
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A diós piskótához a tojások fehérjét verjük habbá a cukor 2/3-val, a maradékkal keverjük ki a sárgáját. A diót és a lisztet mérjük ki, keverjük bele a sütőport. A fehérje habhoz, adjuk hozzá a kikevert tojások sárgáját, illetve a dióval elkevert lisztet.
Vajazott, lisztezett 26 cm átmérőjű tortaformába simítsuk bele és süssük tűpróbáig. Vigyázat gyorsabban sül, mert csak 3 tojásból készül. Kb. 20 perc összesen.
A kávés piskótalaphoz az előzően hasonlóan járjunk el, csak a dió helyett az instant kávéporral keverjük el a lisztet.
Mind két esetben 10 perc elteltével emeljük ki a formából, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A krémhez forraljuk fel a tejet, közben a pudingport és a cukrot keverjük ki a lefőzött kávéval. Ízlés szerint lehet több cukrot is tenni a krémbe. (Ki, hogyan issza a kávét. :) ) Miután teljesen kihűlt- közben azért kétszer, háromszor keverjük meg-, adjuk hozzá a mascarponét és a habbá vert tejszínhabot.
Jöhet a torta összeállítása.
Alulra kerül a kávés piskóta. Jöhet a krém 1/3-a. A kávét főzzük össze a cukorral, de ne legyen túl forró és ebbe mártogassuk meg a babapiskótákat. A krémre sorakoztassuk egymás mellé. Ezután jöhet a krém másik 1/3 része és a diós piskóta lap. A maradékkal vonjuk körbe a tortát és csillagcsöves habzsákba téve díszíthetjük. Kávé szemek a csúcsokra, kakaóporral megszórva készen is van a kávé torta.
Finom lehetett, jó ötlet volt! Tetszik a kávéíz a krémben, a dió is feldobta a torta ízét, gondolom! :)
VálaszTörlésTényleg igazi kávé íze volt, és finom selymes volt a krémje, a nagyon vajasat nem nagyon szeretjük. És igen a dió passzolt hozzá.
TörlésNekem is ezért tetszik, nem kedvelem a vajas krémeket! :) Nehezen megy ez a igazoljam magam, hogy nem vagyok robot, 2x nem sikerült az ákombákomokat kiolvasni :(
Törlés:) Biztos nagyon finom!
VálaszTörlésBizony! Nagyon finom!
TörlésA lisztnél a gramok helyesek? nem 250 gramm meg 580 gramm? valahogy kétlem, hogy 58 grammból elkészül a piskóta.. nem vagyok szakértő, de szeretném megcsinálni :)
VálaszTörlésHelyes, ugyanis ez egy vékony piskótalap. Ezt nem kell kettévágni. A közel 6 dkg kb. 2 evőkanál, plusz az instant kávé, ennél több nem kell 3 tojáshoz. Fél kiló liszt kicsit sok lenne. :) Nyugodtan próbáld ki, mert biztos így készítettem.
TörlésSzia. Én azt szeretném kérdezni higy a diós piskotahoz is 60g kell amint a kávés piskotahoz? Mert a hozzavaloknal nem találom csak a leirasnal. Köszönettel: Biaa
VálaszTörlésMármint a cukor :) a lényeget kihagytam
VálaszTörlésKöszike, igen ugyanannyi cukorra lesz szükség. :) javítottam
TörlésSzia. Most csinálom a tortát és a krémnél nem teljesen világos, higy összekevertem mindent a tejet felforralom és utána csak egybe öntöm vagy együtt főzzem meg (mint egy pudingot) ? Köszönöm a választ! :)
VálaszTörlésÍgy van, mint egy pudingot. Bocsi de nem volt nálam telefon. Most láttam,hogy írtál. Remélem sikerült
VálaszTörlésKöszönöm meg épp időben ;) akkor kávés puding és utána a tejszínhab, mascapone. Köszi szépen! Remelem sikerül :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy sikerült időben válaszolnom. Remélem sikerült és ízlett. :-)
TörlésIsteni finom lett köszönöm a receptet és a segítséget! ;) küldenek képet is de nem tudok ide! Mégegyszer köszi!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésA krém neked mennyi lett? Maradt ki belőle vagy épp csak elég lett díszíteni, és érdemes 1,5 adagot készíteni inkább?
VálaszTörlésElég régi volt már az utolsó hozzászólás, de hátha... Esetleg volna olyan kép, aki elkészítette, hogy milyen a belseje?
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm 🙂
szia. írj egy email címet és küldöm
TörlésKedves Bijus7! Nagyon szépen köszönöm ambrozia19@freemail.hu
VálaszTörlésLegyen csodaszép napod! 🙂
Üdv. Milyen magas lett így a torta?
VálaszTörlés