2014. május 28., szerda

Sült édesburgonya és grill sajt

Párom anyukája meglepett minket egy óriási grill sajttal, aminek nagyon megörültem és egyből tudtam, hogy mi lesz a vacsora. Most már, hogy nincs nagy szezonja az édesburgonyának, elkezdte árulni az egyik kedvenc szupermarketem, úgyhogy ahogy láttam minden héten kedvező áron hozzá lehet jutni.
Amit érdemes tudni a más néven is ismert batátáról, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyagot tartalmaz. Szénhidrátban, béta-karotinban és C vitaminban gazdag illetve magas fehérje és a magnézium tartalma. Ezért is lehet alkalmas edzés után fogyasztani. E mellett serkenti az emésztést és cukorbetegek is bátrabban fogyaszthatják, hiszen a glikémiás indexe alacsony, lassan szívódó szénhidrátok közé tartozik. 100 g-ban mindössze 117 kalória van.






Sült édesburgonya és grill sajt
Hozzávalók (2 adag):
1 fej saláta
1 nagy édesburgonya (kb. 200-250g)
grill sajt
1-1 paradicsom
só, bors, rozmaring
balzsamecet
extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
Az édesburgonyát hámozzuk meg, vágjuk vékony hosszú csíkokra, majd zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük el. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg rozmaringgal. Spricceljük meg egy kis olívaolajjal és toljuk előmelegített 200-220°C-os sütőbe 15-20 percre.
A salátát mossuk meg, szedjük leveleire és helyezzük a tányérra.
A sajtot vágjuk szeletekre, ízesítsük sóval, borssal és kevés olívaolajon süssük meg közepes lángon mind a két oldalát. 
A paradicsomot vágjuk cikkekre.
Tálalásnál helyezzük el a salátára az édesburgonya csíkokat, a sajtot és a paradicsomot. Locsoljuk meg jó minőségű balzsamecettel és extra szűz olívaolajjal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése