2014. július 24., csütörtök

Szedres habcsók pite

Eljött a szeder szezon és rájöttem arra, hogy a piacon a nénik, akiknek otthon megterem és kihozzák eladni, sokkal olcsóbb, mint a zöldségesnél. Oly annyira, hogy fél kilót vett anyu nekem csupán 500 ft-ért. Most őszintén, de 125 g 480-ért nem sok? Ekkora adaggal nem is lehet sok mindent kezdeni, maximum egy adag smoothie-ba lenne elég, ahhoz pedig azért elég drága. Úgyhogy, szerintem hétvégén zsákmányolni fogok belőle, és megy a fagyasztóba is. Előző sütögetésből maradt ki tojásfehérjém, amit sikerült most felhasználnom, mégpedig elég fincsi kis pite sült ki belőle.








Szedres habcsók pite
Hozzávalók (25 cm átmérőjű pite formához):
200 g tk. tönköly búza liszt
125 g vaj
1 tojás sárgája
50 g porcukor
kb. 50ml hideg víz

Töltelékhez:
500 g szeder
2 ek. cukor
2 ek. keményítő
2 ek. búzadara

Habcsókhoz:
3 tojás fehérje
100 g porcukor
1 ek. keményítő
1 ek. citromlé

Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a porcukrot mérjük ki és adjuk hozzá az apró kockára vágott vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel. Tegyük bele a tojás sárgáját illet éppen csak annyi hideg vizet, amennyivel könnyen gyorsan össze tudjuk állítani a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább fél órára. A szeder közepéből a fás részt távolítsuk el. Ami levet enged közben, öntsük le, keverjük össze a cukorral és a keményítővel. A tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a pite formánkat. Tegyünk bele egy kisebb darab sütőpapírt, majd bármilyen nehezéket, pl. babot és előmelegített 180°C-os sütőbe süssük elő a tésztát 20 perc alatt.
Szórjuk meg búzadarával, majd terítsük el rajta a szedret. A tojásfehérjét verjük habbá, majd a vége felé adjuk hozzá a keményítős porcukrot illetve a citromlét. Akkor jó, ha szép csúcsos a habunk a habverő végén. Habzsákba töltve csúcsos formákat nyomunk egymás mellé a pite tetejére. Előmelegített 170°C-os sütőbe 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a habcsók, vegyük lejjebb a hőmérsékletet.







2 megjegyzés:

  1. SZEDER HELYETT MILYEN GYÜMÖLCSÖT LEHET?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akár fagyasztott erdei gyümölccsel, ilyenkor télen, de nyugodtan lehet alma is, vagy bármi más, ami éppen szezonális.

      Törlés