2014. október 12., vasárnap

Magvas, teljes kiőrlésű kenyér

Mostanában kicsit több kenyér receptet hoztam és még fogok is, mert mióta kovásszal dolgozok illetve érettebb tésztákkal sokkal finomabb és zamatosabbak a kenyereim és nagyobb örömmel fotózom őket.





Magvas, teljes kiőrlésű kenyér
Hozzávalók:
Aktív kovászhoz:
70 g kovász
70 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
70 g víz

Mérjük egy üvegbe, keverjük össze és lefedve 15 órát hagyjuk szobahőmérsékleten.

Továbbá:
250 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
100 g BL 80-as liszt
50 g lenmag
50 g napraforgómag
50 g tökmag
5 g élesztő
11 g só
kb. 2,5 dl víz

Elkészítés:
A magokat pirítsuk meg serpenyőben, majd hagyjuk kihűlni.
A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a kovászt, az élesztőt, a sót és annyi vizet, hogy jó rugalmas, kicsit lágyabb tésztát kapjunk. Amikor már jól összeállt a tésztát, tegyük bele a pirított magokat és gyúrjuk tovább géppel lassú fokozaton 6-7 percig, majd gyorsabb fokozaton 3-4 percig.
Lisztezett tálba tesszük és duplájára kelesztjük, kb. 1,5-2 óra alatt szobahőmérsékleten.
Kenyerünket lisztezett deszkára borítjuk, kicsit ellapítjuk a tenyerünkkel és feltekerjük magunk fele. Ahogy tekerjük a tésztát, mindig a két hüvelyk ujjunkkal alá nyomjuk és oldalról és befele dolgozzuk a tésztát. Ezután a két végét kicsit megsodorjuk, így lesz egy kicsit csücskös. Duplájára kelesztjük, pengével bevágjuk 45°-os szögbe.
Gőzös előmelegített 200°C-os sütőbe tesszük. 10 perc elteltével csökkentjük 180°C-ra a hőmérsékletet és további 35-40 percig sütjük. Figyeljünk rá, mert sütőtől függően hamarabb is kész lehet. Nálam is mindig eltér, mert a gáz minősége sem mindig ugyanolyan.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése