2017. június 21., szerda

Feketeerdő pohárdesszert gluténmentesen

Cseresznye, meggy... másik kedvencem ilyenkor. Piskótába, pitéhez vagy fagyihoz is adhatjuk, de egy nagy tállal magában is szívesen fogyasztom.
Igaz ehhez a desszerthez be kell kapcsolni a sütőt, de később lehűtve kárpótolni fog minket!









Feketeerdő pohárdesszert gluténmentesen
Hozzávalók 4 pohárhoz
a kakaós-diós piskótához (18 cm átmérőjű tortaformához):
5 dkg olvasztott étkcsokoládé
2 tojás
4 dkg olvasztott vaj
4 dkg nyírfacukor
5 dkg darált dió
1 kávéskanál sütőpor

a cseresznyés réteghez:
30 dkg cseresznye
2 evőkanál nyírfacukor
2 teáskanál rumaroma vagy rum

a vanília krémhez:
2 dkgg vaníláspuding
2 evőkanál nyírfacukor
4 dl tej
2 tojás sárgája
1 teáskanál vaníliakivonat

továbbá:
2 dl habtejszín felverve
kakaópor

Elkészítés:
A piskótához a tojásokat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és csokoládét, majd beleszórjuk a diót és a sütőport, végül jól elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük és 180 fokos előmelegített sütőbe helyezzük 20 percre. (Végezzünk tűpróbát!)
A cseresznyét nyírfacukor hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk, és rummal vagy aromával ízesítjük.
A tej felét felforraljuk a nyírfacukorral, a másik felében elvegyítjük a vaníliáspudingot és a tojások sárgáját, majd a felforrt tejhez adjuk és sűrűre főzzük alacsony láng felett. Végül vaníliakivonatot adunk hozzá.
A poharak aljára kakaós piskótát teszünk, erre kanalazzuk a cseresznyét, majd a vaníliakrémet.
Miután teljesen kihűltek, felvert tejszínhabbal tálaljuk, amit enyhén megszórunk kakaóporral.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése