Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
20 dkg fehér liszt BL80
20 dkg főtt kihűlt tört burgonya
1 ek. olaj
2 kk. só
1,5 dkg élesztő
1 tk. cukor
kb. 3,5 dl víz
szórához:
szezámmag
Elkészítés:
A liszteket mérjük ki a kelesztő tálba, a közepére morzsoljuk az élesztőt, szórjuk rá a cukrot és egy kevés vízzel (3,5 dl-ből) keverjük el. Hagyjuk felfutni az élesztőt, ez kb. 15 perc. Adjuk hozzá a főtt tört burgonyát, a sót és az olajat, majd fokozatosan a maradék vizet. A botmixer dagasztójával 10 percig pumpáljuk tele levegővel, majd 45 percig hagyjuk duplájára kelni. Ezután dagasszuk át még egyszer, majd osszuk 3 részre. Nyújtsunk belőle hosszú rudakat és fonjuk meg. Tegyük formába és letakarva hagyjuk ismét kelni 30 percig. Addig melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, tegyünk be egy kis edénybe vizet, hogy gőzös legyen a sütő. Mielőtt behelyezzük kenjük meg vízzel, szórjuk meg szezámmaggal. 15 perc után vegyük le 180°C-ra és süssük tovább még fél órát. Még mielőtt kivennénk, előtte 5 perccel kenjük meg ismét egy kicsi vízzel és tegyük vissza. Rácson hagyjuk kihűlni.
Nem rég készített sárgabarack lekvárommal kóstoltuk meg reggel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése