2013. július 29., hétfő

Burgonyás kenyér

Mostanában a megszokott kenyeremet próbálom leváltani valami újra. Jó kis puha krumplis kenyér jutott eszembe, nagyon nem módosítottam a hozzávalókon, de azért kicsit mégis más lett. Régen mindig mikor a Cora-ba jártunk, amikor még volt, akkor friss krumplis kenyeret vettünk, ami elég gyorsan el is fogyott. Ha jól emlékszem fonott volt, így én is megfontam egy kicsit és szezámmaggal szórtam meg. Nagyon finom...




Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
20 dkg fehér liszt BL80
20 dkg főtt kihűlt tört burgonya
1 ek. olaj
2 kk. só
1,5 dkg élesztő
1 tk. cukor
kb. 3,5 dl víz

szórához:
szezámmag

Elkészítés:

A liszteket mérjük ki a kelesztő tálba, a közepére morzsoljuk az élesztőt, szórjuk rá a cukrot és egy kevés vízzel (3,5 dl-ből) keverjük el. Hagyjuk felfutni az élesztőt, ez kb. 15 perc. Adjuk hozzá a főtt tört burgonyát, a sót és az olajat, majd fokozatosan a maradék vizet. A botmixer dagasztójával 10 percig pumpáljuk tele levegővel, majd 45 percig hagyjuk duplájára kelni. Ezután dagasszuk át még egyszer, majd osszuk 3 részre. Nyújtsunk belőle hosszú rudakat és fonjuk meg. Tegyük formába és letakarva hagyjuk ismét kelni 30 percig. Addig melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, tegyünk be egy kis edénybe vizet, hogy gőzös legyen a sütő. Mielőtt behelyezzük kenjük meg vízzel, szórjuk meg szezámmaggal. 15 perc után vegyük le 180°C-ra és süssük tovább még fél órát. Még mielőtt kivennénk, előtte 5 perccel kenjük meg ismét egy kicsi vízzel és tegyük vissza. Rácson hagyjuk kihűlni.




Nem rég készített sárgabarack lekvárommal kóstoltuk meg reggel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése