2013. október 13., vasárnap

Csokis mandulás sütemény málna öntettel

Névnapom alkalmából készítettem eme csodás süteményt. Valami nagyon csokisra vágytam, olyan régen készítettem már. Egyik kedvenc csokis könyve a Csokoládé-Ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre. Bármelyiket elfogadtam volna a könyvből, ha elém rakták volna, hiszen egyszerűen imádom a csokoládét. Bár szerintem ezzel nem csak én vagyok így. A kedvencem az étcsoki, ami ráadásul egészséges is. A legalább 70%-os étcsokoládét nyugodtan lehet akár naponta is fogyasztani csökkenti a vérnyomást és az érrendszerekre is jótékony hatékonysággal van, szabályozza a koleszterin szintet.



Csokis mandulás sütemény ( 26cm átmérőjű tortaformához):
260 g csokoládé durvára törve
3,5 ek. víz
175 g barna cukor
200 g vaj
35 g őrölt mandula
3,5 ek. tk. tönköly liszt
2 késhegynyi sütőpor
6 tojás
115 g szeletelt mandula

Málna öntethez:
300 g fagyasztott málna
2 ek. méz

Elkészítés:
Vegyünk egy lábast forraljunk fel benne vizet. Egy tálba törjük bele a csokoládét és adjuk hozzá a vizet, majd helyezzük a gőz fölé és olvasszuk meg a csokoládét. Adjuk hozzá a cukrot és addig keverjük, amíg el nem olvad. Addig mérjük ki egy tálba a lisztet, az őrölt mandulát és a sütőport és keverjük össze. A tojásokat válasszuk ketté, és a fehérjét verjük habbá.
A mandulát pirítsuk meg.
A megolvadt csokoládéhoz adjuk hozzá a vajat, keverjük simává, majd adjuk hozzá a tojássárgákat egyesével és jól keverjük ki. A végén mehet hozzá a lisztes keverék.
A felvert tojáshab felét keverjük el a csokoládéba, majd a másik felét óvatosabban, hogy ne annyira törjön össze, ekkor már hozzá lehet adni a mandulát is.
A tortaformát kenjük ki vajjal és enyhén lisztezzük meg, de csak az alját. Előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 35 perc alatt sül át. Amikor a teteje már szilárd akkor jó.

A málnát a mézzel jól felforraltam, amíg egy kicsit be nem sűrűsödött.
Forró málna öntettel és tejszínhabbal tálaltam.
Kihagyhatatlan! Egyik kedvenc sütim lett!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése