2014. január 29., szerda

Német kovászos kenyér

Annyiféle kenyeret sütöttem már, de még mindig találok újabbakat. És mivel szeretek mindig új recepteket kipróbálni, ezért kiválasztottam " A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiájából" ezt az igazi savanykás, kovászos kenyeret.










Német kovászos kenyér
Hozzávalók:
Kovászhoz:
75 g rozsliszt
80 ml meleg víz
csipetnyi köménymag

Tésztához:
15 g élesztő
315 ml langyos víz
275 g rozsliszt (teljes kiőrlésű)
150 g teljes kiőrlésű liszt
150 g BL80 kenyér liszt
2 kk. só

Elkészítés:
Készítsük el a kovászt 36 órával hamarabb a kenyér sütés előtt.
Keverjük össze a rozslisztet a vízzel és a köménymaggal. 24 óra elteltével keverjük át.
Sütés napján mérjük ki a liszteket egy dagasztó tálba, adjuk hozzá a kovászt és a többi hozzávalót, majd dagasszunk rugalmas tésztát belőle. Pihentessük lisztezett tálba 1,5 órát. Ezután gyúrjuk át és ismét lisztezett tálba vagy kosárba kelesszük 1,5 órán keresztül.
Az utolsó fél óránál kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 200°C-ra. Sütőpapírral béleljünk ki a gáztepsit és azt is helyezzük a sütőbe, hogy átforrósodjon.
Amikor letelt az idő borítsuk a tésztát a forró gáztepsire és toljuk a sütőbe 35-40 percre.

1 megjegyzés:

  1. Kérlek, nézz be hozzám, meghívlak egy kis játékra:
    http://aranymorzsa.blogspot.hu/2014/01/jatek-ismerjuk-meg-egymast.html

    VálaszTörlés