2014. május 6., kedd

Spenótos - póréhagymás rizottó

Rizottó rajongóknak íme egy újabb ötlet, amihez tényleg nem sok mindenre van szükségünk és ha van a mélyhűtőnkbe húsalaplé, akkor nincs semmi akadálya, hogy elkészítsük ezt a variációt. Nagyon finom, egyszerű ízvilág és ez is egy jó érv arra, hogy nem csak főzeléknek készíthető el eme szép nagy zöld levelek. :) Anyunál a kertbe hetek óta folyamatosan szedhető a spenót, úgyhogy folyamatosan hasznosítjuk.





Spenótos rizottó
Hozzávalók:
300 g spenót
1/2 póréhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
200 g arborio rizs
kb. 1 liter húsalaplé
1,5 dl száraz fehérbor
50 g reszelt parmezán
50 g vaj
só, bors
kakukkfű
2 ek. olívaolaj

Tetejére:
fetasajt

Elkészítés:
A spenóthoz forraljunk egy nagyobb fazékba vizet, tegyünk bele egy-két teáskanál sót, majd a megmosott spenótot nyomkodjuk bele. Főzzük 4-5 percig, szűrjük le, jól nyomkodjuk ki a levet, majd daraboljuk fel apróra. A húsalaplét forraljuk fel, majd tartsuk melegen. A póréhagymát mossuk meg, nézzük át, hogy ne legyen homokos, majd vágjuk vékony karikákra. A fokhagyma gerezdeket lapítsuk ki egy nagyobb kés élével, majd daraboljuk fel egész apróra. Egy nagyobb serpenyőben (én wokot használok), hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymákat. Dinszteljük egy pár percig, majd öntsük rá a bort. Pár perc után mehet bele a rizs. Pirítsuk fehéredésig, majd adjunk hozzá két merőkanálnyi húsalaplét. Ízesítsük egy pici sóval, borssal és szórjuk meg bőven kakukkfűvel. Ezután nincs más dolgunk, mint folyamatosan kevergetni és pótolni mindig folyadékkal. Kb. 20 perc alatt elkészül. A vége felé kóstolgassuk sűrűbben, nehogy túlfőzzük. Amikor már jó a rizs, tegyük hozzá a feldarabolt spenótot, a parmezánt és a vajat. Vegyük le a tűzről és tálalás előtt hagyjuk pár percig állni. Apró kockára vágott fetával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése