2014. május 12., hétfő

Tönköly kenyér

Mostanában nem sütöttem kenyeret, mert inkább valamilyen péksütit vagy kiflit választottam. A héten már beindult a pároméknál a két műszak és estére bizony szüksége van energiára, úgyhogy sütöttem egy jó kis tönköly kenyeret 48 órás öreg tésztával.





Tönköly kenyér
Hozzávalók:
Öreg tésztához:
75 g BL80 fehér liszt
75 g víz
2 g élesztő

Továbbá:
200 g tk. tönköly búzaliszt
200 g teljes kiőrlésű liszt
10 g élesztő
1 tk. só
1 ek. fehérborecet
kb. 2,5 dl víz

Elkészítés:
Az öreg tésztát keverjük be sütés előtt 48 órával, majd lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.
A sütés napján mérjük ki egy tálba a kétféle lisztet, morzsoljuk hozzá az élesztőt, adjuk hozzá a sót és az ecetet, majd az öreg tésztát. Folyamatosan adagolva a vizet hozzá, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
Kelesztő tálba hagyjuk duplájára kelni. Vegyük ki a tálból, nyújtó deszkára téve lapítsuk ki, a két szélét egy picit hajtsuk befelé, majd tekerjük fel. Lisztezett kenyérformába téve ismét pihentessük 20 percet. Vágjuk be a tetejét, spricceljük meg egy kis vízzel, majd ismét letakarva hagyjuk magára 10 percig.
Mielőtt betolnánk a sütőbe ismét spricceljük meg vízzel, de most bővebben lehet.
Előmelegített 200°C-os sütőbe kezdjük el sütni 15 percig, majd vegyünk vissza a hőmérsékletből (180°C-ra) és további 30-35 percig hagyjuk még bent.








4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ez a kenyér! Imádom, ha ropog a héja! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is szeretjük nagyon a ropogós héjú kenyereket! :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Biztosan sikerülni fog neked is, olyan ügyes vagy! :)

      Törlés