Virslis kifli
Hozzávalók (12 db):
12 db mini virsli
250 g tk. tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
50 g BL50 fehér liszt
20 g élesztő
1 tk. cukor
kb. 2 dl langyos tej
2 kk. só
1 tojás
15 g vaj
+150 g vaj
Tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos tejbe és keverjük el a cukorral és hagyjuk 15 percig pihenni. A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Állítsuk össze a tésztát a maradék tejjel, majd jól dagasszuk ki. A vége felé adjuk hozzá a vajat és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. Tegyük kelesztő tálba, majd a hűtőbe 1 óra hosszára. A vajat reszeljük le egy fóliára, lapítsuk el, majd tegyünk rá egy másik fóliát és helyezzük ezt is hűtőbe.
Nyújtsuk ki a tésztát négyzet alakúra. Nem kell, hogy túl nagy legyen, csak akkor, hogy éppen be tudjuk csomagolni a vajat. Tegyük a vajat a közepére, majd hajtsuk rá a tésztát mind a négy irányból. Nyújtsuk ki téglalap alakúra és kezdjük el hajtogatni. Balról hajtsuk be 1/3-ig, majd jobbról balra a tetejére. Fordítsuk el a tésztát 90°-kal, ismét nyújtsuk ki téglalap alakúra, de most 1/4-ig hajtsuk mind a két oldalról, majd csukjuk be, mint egy könyvet. A hajtogatásoknál figyeljünk oda, hogy ne legyen lisztes a tészta felülete, amikor hajtogatjuk, seperjük le róla. Mehet vissza a hűtőbe 30 percre. Ezt a hajtogatást ismételjük meg még kétszer. Az utolsó pihentetés után nyújtsuk téglalap alakúra és osszuk el 12 részre. Egy téglalap jut egy virslire. Ezt ismét vágjuk ketté, így két vékonyabb tésztát kapunk. Tekerjük a virsli köré. Kicsit görgessük át, hogy jobban összetapadjanak, de ne erősen, mert akkor összenyomjuk a tésztát. Kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal. Hagyjuk duplájára kelni, addig melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Előmelegített sütőbe kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ha nem fogyna el, hűtőbe tároljuk, majd felmelegítve ismét ugyanolyan finom lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése