Most viszont illatos, édes reggeli zsemléket hoztam, ami nagyon finom gyümölccsel, joghurttal, tejjel vagy teával fogyasztva.
Áfonyás, diós zsemle
Hozzávalók (8db-hoz):
Elő tészta:
150 g teljes kiőrlésű liszt
100 g víz
2 g élesztő
Továbbá:
200 g fehér liszt
150 g joghurt
kevés langyos tej
40 g olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
15 g élesztő
50 g áfonya
50 g darabolt dió
1 kk só
1 evőkanál méz
Tetejére:
3 evőkanál cukros tej
Elkészítés:
Az elő tésztát keverjük össze, majd nem teljesen lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk 16 órát pihenni.
Mérjük ki dagasztó tálba a lisztet, a joghurtot, az élesztőt, adjuk hozzá a mézet, a sót, a citrom reszelt héját és az elő tésztánkat. Keverjük össze lassú fokozaton, majd annyi tejet adjunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Amikor már jól összeállt a tésztánk, kanalazzuk hozzá az olvasztott vajat.
Dagasszuk lassú fokozaton 5 percig, majd adjuk hozzá a diót és az áfonyát és így további 3 percig hagyjuk még dolgozni a gépet. Kelesztő tálba téve pihentessük 1,5 órát. Ne tegyük meleg helyre, mert a vajas tésztának jobb, ha hosszabb idő alatt kel meg.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, elosztjuk 8 egyenlő részre, majd zsemléket formázunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarva duplájára kelesztjük. Cukros tejjel megkenjük a tetejét, majd előmelegített 200°C-os sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük közben, nehogy megégjen a teteje.
Ugye az elő tésztát is beledolgozod másnap? Nem vagyok hülye, csak nem szeretném elrontani, amikor kipróbálom! :)
VálaszTörlésÍgy van! Köszönöm szépen, pótoltam. :)
Törlés