2014. október 17., péntek

Sütőtök pestos tagliatelle

A múltkoriban kettő nagy tököt megsütöttem sütőbe, kikanalaztam és 20 dkg-ként lefagyasztottam. A legtöbb recept kb. ekkora mennyiséget ír, ha véletlen több, akkor jöhet két csomaggal.
Ismét házi tésztát készítettem. Jahj, remélem nem fogok rászokni, mert azért kicsit időigényes. :)
A sütőtök pesto ötlet erről a német blogról lestem el, bár egy picit azért módosítottam rajta.





Sütőtök pestos tagliatelle:
Sütőtök pestohoz:

200 g sült sütőtök
50 g pirított tökmag
3 evőkanál tökmagolaj
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
kevés citrom leve
50 g reszelt parmezán
1 teáskanál kakukkfű
só, bors

Házi tagliatelle-hez:
10 dkg durum liszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
csipet só
kevés víz

Továbbá:
pirított tökmag

Elkészítés:
A sült sütőtök kivételével tegyünk mindent a turmixgépbe és turmixoljuk pépesre. Ezután mehet hozzá a sütőtök és ismét turmixoljuk össze. Ízesítsük még, ha szükséges sóval és borssal.
A tészta hozzávalóit gyúrjuk jól össze dagasztógéppel. Jó rugalmasnak kell lennie, majd fóliába csomagolva 1 órát pihentessük. Vágjuk három részre a tésztát.
Tésztanyújtó géppel 3-as fokozaton nyújtsuk ki, majd hajtsuk össze lisztezett felületen. Ismételjük meg egymás után 6-7 alkalommal. Ezután jöhet a 4-es és az 5-ös fokozat. Majd a széles metélt vágóba hajtsuk át. Lisztezett felületre tegyük, majd amikor készen vagyunk, sós forró vízben főzzük meg 4-5 perc alatt. Vigyázat gyorsabban megfő, mint a bolti.
Szedjük ki a tésztát tányérra, kanalazzunk rá a sütőtökös pesto-ból, és szórjuk meg kakukkfűvel, pirított tökmaggal.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése