Almás-olívaolajos kenyér
Hozzávalók:
Aktív kovászhoz:
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
130 g víz
15 g rozs kovász
Elő tésztához:
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g víz
0,1 g élesztő
Az aktív kovászhoz és az elő tésztához a hozzávalókat összekeverjük, majd 20 órán keresztül érni hagyjuk.
Fő tésztához:
aktív kovász
elő tészta
100 g savanyú alma
150 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
11 g só
20 g extra szűz olívaolaj
50 g víz
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk és sajt reszelőn, lereszeljük.
A kovászt, az elő tésztát és a többi hozzávalót a víz kivételével tálba tesszük és lassú fokozaton 5 percig dagasszuk úgy, hogy annyi vizet teszünk hozzá, amennyi még szükséges. További 3 percig gyorsabb fokozaton rugalmasra dagasszuk a tésztánkat. Kelesztő tálba tesszük, majd 2 órán át kelesztjük úgy, hogy minden fél órában hajtogatjuk. Kivesszük a tálból, kicsit széthúzzuk a kezünkkel, hogy egy nagyobb kockát kapjunk, majd fentről lefelé, lentről felfelé, jobbról balra és balról jobbra behajtjuk. Visszatesszük a tálba és ezt még megismételjük háromszor. Az utolsó hajtogatásnál kenyeret formálunk belőle úgy, hogy a tésztát fentről lefele feltekerjük. Ahogy tekerjük mindig benyomjuk a tészta alá a lehajtott részt, illetve a két oldalát is befelé, a közepe felé hajtjuk, így nem lesz nagyon hosszú kenyerünk, hanem inkább rövidebb és szélesebb.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és letakarva duplájára kelesztjük. Pengével 3-4 helyen bevágjuk, megspricceljük vízzel és előmelegített 200°C-os gőzös sütőbe tesszük. 10 perc után csökkentjük a hőmérsékletet 180°C-ra és további 30-35 percig sütjük tovább. Miután kivettük ismét megspricceljük és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése