Hozzávalók a tésztához (8db):
100 g fehér liszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
1 tojás
30 g olvasztott vaj
kb. 2 dl langyos tej
15 g élesztő
1 teáskanál cukor
2 evőkanál nyírfacukor
1 kávéskanál só
Töltelék:
házi levendulás meggydzsem
Tetejére:
tojás
durvára darált dió és mogyoró
Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a teáskanál cukrot és futtassuk fel.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a két evőkanál nyírfacukrot, a felfuttatott élesztőt és a felvert tojás 3/4 részét, a többit hagyjuk meg a tetejére. A vajat dagasztás közben adagoljuk hozzá. Dolgozzunk ki belőle egy jó kis rugalmas tésztát, ami puha és könnyed, egyáltalán nem kemény. Kelesztő tálba téve hagyjuk duplájára kelni.
Osszuk 8 egyenlő részre, gyúrjunk belőle gombócokat, pihentessük 10-15 percig. Mindegyik közepére készítsünk egy jó nagy mélyedést, töltsük meg bármilyen dzsemmel vagy lekvárral, majd csomagoljuk be és formáljunk belőle kerek buktát. Egy 26x26 cm-es kocka tepsi formába tegyük egymás mellé őket, lehet nyugodtan kicsit szellősebbre. Takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni.
Addig melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A bukták tetejét kenjük meg tojással, szórjuk meg darált dió és mogyoró keverékével.
Tegyük előmelegített sütőbe és süssük készre kb. 20 perc alatt. Közbe figyeljünk rá, ha nagy pirulna a tetején a dió és a mogyoró, akkor takarjuk le egy fóliával.
tökéletes
VálaszTörlés