Basmati rizzsel és lime-joghurt-fokhagymás, kukoricás jégsalátával tálaltam. A rizs egy javaslat volt hozzá, bár szerintem felesleges volt, mert elég laktató. A saláta bőven elég!
De akkor most nézzük mi is szükséges hozzá. A teljes adag receptjét írom le, de természetesen lehet felezni, negyedelni az adagokat.
Chilis babos enchilada
Hozzávalók a chilis babhoz:
75 dkg darált marhahús
75 dkg darált sertéshús
2 konzerv vörösbab
2 kis fej vöröshagyma
3 szál szárzeller
1 nagy répa
2 dl vörösbor
1,2 liter házi paradicsomlé
babérlevél
só, bors
fűszerpaprika
chili paprika
Enchilada szószhoz:
2 konzerv paradicsom
1 teáskanál őrölt rómaikömény
1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
1/2 teáskanál őrölt koriander
chili paprika
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
só, bors
Tetejére:
30 dkg cheeddar sajt
Továbbá:
18 db tortilla
Elkészítés:
A vöröshagymát, a zellert és a répát megpucoljuk, apróra daraboljuk. Kevés olajon megdinszteljük, felöntjük vörösborral, pár percig főzzük, majd rátesszük a darált húsokat, amit fehéredésig pirítunk. Ízesítjük, felöntjük házi paradicsomlével, felforraljuk. Miután felforrt, alacsony lángon 4 órán keresztül főzzük. Ennyi idő kell ahhoz, hogy szép sűrű, krémes húst kapjunk. Az utolsó fél órában adjuk hozzá a lecsöpögtetett vörösbabot.
A tortilla lapokat elkészítjük, majd félre tesszük.
Másnap miután teljesen kihűlt a chilis babunk, betöltjük a tortilla lapokba, feltekerjük és jénaiba vagy valamilyen szélesebb tűzálló tálba helyezzük.
Az enchilada szószhoz az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk.
Meglocsoljuk vele a tortilla közepét hosszába. Szépen magától szét fog folyni.
A sajtot lereszeljük és megszórjuk vele hosszában a tortilla lapokat.
Előmelegített 200°C-os sütőbe addig sütjük, amíg a sajt teljesen el nem olvad illetve, amíg át nem melegszik a töltelék is. Arra figyeljünk oda, hogy ne maradjon bent túl sokáig, mert kiszárad a tészta. Alufóliával takarjuk le, ha nem tálaljuk rögtön!
Istenien néz ki Brigi, mi is imádjuk az ilyen kajákat, a sali is guszta mellette :)
VálaszTörlés