Aktív kováshoz:
50 g kovász
50 g víz
50 g teljes kiőrlésű liszt
Keverjük össze, fedjük le és 15 óra hosszát hagyjuk szobahőmérsékleten aktivizálódni.
Továbbá:
150 g fehér BL80 búzaliszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
7 g só
10 g élesztő
250 ml víz
Elkészítés:
Az aktív kovászunkat tegyük a dagasztó tálba, mérjük ki hozzá a liszteket, a sót és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Dagasztás közben adagoljuk hozzá a vizet, annyit, hogy egy kellemesen lágy, kissé ragacsos tésztát kapjunk. Kb. 8-10 percen keresztül dolgoztassuk a gépet. Enyhén olajozott tálba téve, lefedve mehet a hűtőbe legalább 24 órára.
Másnap hajtogassuk át a tésztát úgy, hogy a tálba mindig keresztül hajtjuk és így megyünk körbe. Szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni kb. 2 óra alatt. Közben még egyszer áthajtogatjuk. Lisztezett deszkára tesszük, baguettet formálunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire áthelyezzük. Egy olló segítségével bevágjuk 45°-os szögben, és mindig ahogy az ollóra ráfekszik elhajtjuk egyik, majd a másik irányba. Letakarva pihentetjük 40-45 percig. Addig előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, egy vízzel tele tálkát vagy tepsit helyezünk az aljára.
Miután megkelt a kenyér, megspricceljük jól vízzel és sütőbe helyezzük kb. 25 percre.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése