2014. december 28., vasárnap

Mézeskalács marcipánnal, szilvalekvárral

Igaz még karácsony előtt sütöttem mézeskalácsot, de azokat szinte sosem esszük meg, mert megmarad dísznek illetve dobozba csücsülnek sokáig, mert annyiféle édesség kerül az asztalra, hogy elfeledkezünk róla. De ami legjobb benne, hogy sokáig eláll és puha marad, így amikor már kifogyunk a sütikből, de mégis ennénk valamit, akkor csak ki kell nyitni a sütis dobozt. Viszont most arra gondoltam, hogy karácsonyi sütiként nagyon jól mutathat az ünnepi teríték mellett. A marcipánnal és az anyu fél házi szilvalekvárral rétegezve nagyon finom szaftos lett.
A recept egyébként innen származik, ahol nagyon sok finom más édességre is rátalálhatunk.








Mézeskalács marcipánnal, szilvalekvárral
Hozzávalók (20x30 cm tepsihez):
3 1/2 bögre (1 bögre=2,5 dl) liszt
1/2 bögre méz
1 bögre cukor
125 g vaj
1 tojás
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál gyömbér
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
50 g darált dió
csipet só

Továbbá:
25 dkg házi vagy kész marcipán (jó minőségű)
150 g házi szilvalekvár

Tetejére:
1 csésze porcukor
3 evőkanál víz

Elkészítés: 
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a diót.
A vajat felolvasztjuk a cukorral, a mézzel és a fűszerekkel. Hozzákeverjük a tojást, majd az egészet a liszthez adjunk. Jól összedolgozzuk, hűtőbe tesszük legalább fél órára.
Két cipóra osztjuk, majd kinyújtjuk egyforma (20x30 cm) nagyságúra.
A marcipánt porcukrozott felületen szintén kinyújtjuk szép vékonyra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk egy tészta lapot, amit jól megkenünk szilvalekvárral. Rátesszük a marcipánt, szintén megkenjünk szilvalekvárral, majd a tetejére helyezzük a második tészta lapot.
Kicsit törik, ezért érdemes szilikon lapon nyújtani, mert könnyebben áthelyezhető.
Előmelegített 180°C-os sütőbe sütjük 25-30 percig. Vigyázzunk ne legyen nagyon piros a teteje, mert akkor kemény lesz a tészta.
Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni. ezután emeljük ki a tepsiből. Fóliába csomagolva hagyjuk egy éjszakát pihenni. Vízben elkevert porcukorral kenjünk meg a tetejét vékonyan.
Légmentesen tárolva több napon keresztül tárolható. Éppen ezért már karácsony előtt pár nappal akár el is készíthetjük megkönnyítve a dolgunkat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése