Rozsos kenyér dió olajjal
Hozzávalók:
Aktív kovászhoz:
50 g kovász
50 g liszt BL80
50 g víz
(Keverjük össze a kovászt, a lisztet és a vizet, majd hagyjuk aktivizálódni szobahőmérsékleten 12 óra hosszát.)
Továbbá:
200 g BL80 liszt
100 g világos rozsliszt
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
2 evőkanál dió olaj
8 g só
7 g élesztő
2-2,5 dl víz
Elkészítés:
Dagasztó tálba mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá az aktív kovászunkat, az élesztőt, a sót az olajat és folyamatos víz hozzá adásával dagasszunk belőle rugalmas tésztát. Amennyiben géppel dolgozunk akkor az első 7 perc lassú, a következő 6-7 perc gyorsabb fokozaton.
Kelesztő tálba téve hagyjuk pihentetni 50 percet. Ezután áthajtogatjuk méghozzá úgy, hogy a tészta egyik oldalát áthúzzuk a másik oldalra és így megyünk körbe. Fordítsuk meg, lisztezzük be és ismét pihentessük 50 percet. Ekkor már gyönyörű nagynak kell lennie. Most ismét hajtogassuk át, formázzuk szép kerekre. fedjük le és kelesszük duplájára. Kb. 30-40 perc.
Ez idő alatt melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Helyezzük be a vaslábast, fedővel együtt és melegítsük fel a sütővel együtt. Amikor a tésztánk duplájára kelt, vegyük ki a vasedényt a sütőből, kenjünk ki vékonyan olajjal, helyezzük el benne a kenyeret, spricceljük meg jól vízzel, a fedőt is, majd fedjük le. Toljuk a sütőbe, a hőmérsékletet vegyük vissza 180°C-ra és így süssük 40 percen keresztül. Ezután vegyük le a fedőt és nélküle további 5-7 percig.
Miután kivettük a lábasból spricceljük meg picit vízzel. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése