Lenmagos-tejfölös tönköly kenyér
Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g BL80 fehér liszt
30 g lenmag
70 g tejföl
15 g élesztő
7 g só
250 ml víz
2 evőkanál olívaolaj
Tetejére:
lenmag
Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba. adjuk hozzá a lenmagot a sót és keverjük össze. Mérjük hozzá a tejfölt, az élesztőt morzsoljuk bele, tegyük mellé a sót és víz hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas, kicsit lágyabb tésztát. A végén tegyük bele az olívaolajat és dagasszuk további 2-3 percig.
Lisztezett kelesztő tálba téve pihentessük 1 órán keresztül.
Gyúrjuk újra, majd formázzunk belőle cipót és letakarva kelesszük duplájára.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra a vaslábassal együtt. Helyezzük bele a kenyeret, spricceljük meg vízzel, szórjuk meg lenmaggal, majd fedjük le és süssük 10 percig ezen a hőmérsékleten. Csökkentsük 180°C-ra és süssük további 30 percig.
Amikor megsült, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése