2015. június 2., kedd

Sajtos kifli

Reggelire sütöttem egy pár sajtos kiflit, hogy ne legyen már olyan unalmas. Meg egyébként is tudjátok, szeretek mindig variálni és sütni valami újat.
Amennyire nem tetszett a sütő az új lakásba, annyira megszerettem. Ebben a hőmérséklet biztosan megfelelő, mert rendesen megpirul a teteje és az alja sem ég meg egy péksütinek sem. Talán hamarosan megpróbálkozok a croissant-val is, mert ez a péksüti az, aminél tényleg nagyon számít a hőmérséklet.







Sajtos kifli
Hozzávalók (8 db-hoz):
200 g fehér liszt 
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
20 g élesztő
1 teáskanál cukor
1 tojás
35 g olvasztott vaj
1,5 dl langyos tej
kb. 1 dl langyos víz
1 nagy kávéskanál só

Tetejére:
1 tojás
5-7 dkg leerdammer sajt

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót és a felvert tojást.
Az élesztőt morzsoljuk langyos tejbe, majd keverjük ki a cukorral és hagyjuk felfutni.
Tegyük a felfuttatott élesztőt a liszthez és további víz hozzáadásával gyúrjuk össze robotgéppel kb. 4-5 perc alatt a tésztát. Ekkor adjuk hozzá az olvasztott vajat és további 4 percig dagasszuk.
Lisztezett tálba téve hagyjuk pihenni kb. 40-45 percig.
Mérjük le a tésztát, osszuk 8 egyenlő részre, formázzunk belőle gombócokat.
Nyújtsuk ki hosszába, majd tekerjük fel szorosan fentről lefele úgy, hogy közben húzzuk meg egy picit a tészta végét.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le és kelesszük duplájára.
A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
A megkelt kifliket kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal, majd toljuk az előmelegített sütőbe kb. 20-25 percre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése