Amennyire nem tetszett a sütő az új lakásba, annyira megszerettem. Ebben a hőmérséklet biztosan megfelelő, mert rendesen megpirul a teteje és az alja sem ég meg egy péksütinek sem. Talán hamarosan megpróbálkozok a croissant-val is, mert ez a péksüti az, aminél tényleg nagyon számít a hőmérséklet.
Sajtos kifli
Hozzávalók (8 db-hoz):
200 g fehér liszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
20 g élesztő
1 teáskanál cukor
1 tojás
35 g olvasztott vaj
1,5 dl langyos tej
kb. 1 dl langyos víz
1 nagy kávéskanál só
Tetejére:
1 tojás
5-7 dkg leerdammer sajt
Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót és a felvert tojást.
Az élesztőt morzsoljuk langyos tejbe, majd keverjük ki a cukorral és hagyjuk felfutni.
Tegyük a felfuttatott élesztőt a liszthez és további víz hozzáadásával gyúrjuk össze robotgéppel kb. 4-5 perc alatt a tésztát. Ekkor adjuk hozzá az olvasztott vajat és további 4 percig dagasszuk.
Lisztezett tálba téve hagyjuk pihenni kb. 40-45 percig.
Mérjük le a tésztát, osszuk 8 egyenlő részre, formázzunk belőle gombócokat.
Nyújtsuk ki hosszába, majd tekerjük fel szorosan fentről lefele úgy, hogy közben húzzuk meg egy picit a tészta végét.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le és kelesszük duplájára.
A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
A megkelt kifliket kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal, majd toljuk az előmelegített sütőbe kb. 20-25 percre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése