Csarnóta,
Dél-Dunántúlon Baranya megyében található, a Tenkes-hegy lábánál fekvő
település. Legfontosabb építészete 1858-ban állított református templom.
Természetvédelmi területté van nyilvánítva. Jó tudni, hogy a „Kék túra” útvonal
is itt megy keresztül. Nagy túrások vagyunk és bizony a ezen az útvonalon nem
egyszer jártam már, nem egy környéken, de ez a rész sajnos kimaradt, amit bízom
benne hamarosan pótolni fogunk. A levegő nagyon tiszta, a táj csodaszép. A falut körülvevő dombokat rengeteg
szőlőültetvény tarkítja. Az itteni termelők főként fehérborokat készítenek.
Vince napon megnyitják pincéiket, ahol finomabbnál finomabb borokat
kóstolhatunk, majd megállhatunk egy olyan étteremnél, ahol a vendégfogadás már
a 1800-as évekre nyúlik vissza. A
hangulat is pont ilyen belépve. A zene, a hely, a belső és külső környezet, a
díszek és az a kandalló, mind-mind egy olyan időbe repít minket vissza, amit már
rég elfelejtettünk vagy éppen át sem éltünk. Az ételek felszolgálása piros
zománcos fazékban vagy éppen réz edényekben is - amiből gyűjteményük is van-
történhet. Ezzel ellentétben az ételek a mai modern világnak megfelelően vannak
tálalva és készítve, újabb eljárásokkal és különleges felhozatallal. Ezt a nevezetes Tenkes Csárdát, Harkánytól és
Siklóstól nem messze találhatjuk. Amennyiben erre visz az utunk és csillapítani
szeretnénk az éhségünket, vagy csak valami különlegesre vágyunk,
mindenféleképpen álljunk meg, mert biztosan nem fogunk csalódni. Az ételekhez különböző termelőktől szerzik be
az alapanyagot. Ilyen többek között a Kaba Farm is, ahonnan igazi házi
kecskesajtot tudhatnak magukévá. Ez nagyon megfogta a fülemet, mert mi is
készítünk itthon és nagyon nagy kedvencünk.
A gasztrotúránk első állomása itt kezdődött. Ahogy beléptünk
az ajtón a megterített asztal látványa rögtön lenyűgözött. Szépen
felsorakoztatott evőeszközök, poharak, szép teríték. Mi jöhet még ezek után? A
menü sor… Elég hosszú, mesébe illő ételek sorakoztak egymás után.
Megkóstolhattuk többek között a
Pusztamérgesről kapott libamájból készült libamáj terrinét, lilahagyma
lekvárral, a friss kecskesajtot egy saláta díszeként. A főételek közül a kiváló
Tenkes gulyást és bárány sültet cukorborsóval. Desszertnek pedig egy könnyű
bodzás madártejet, friss eperrel. Egyszerűen lenyűgöző volt.
És ki is az aki végig mesélte az életét, illetve azt, hogy
hogyan készültek ezek az ételek? Nem más, mint maga a Chef Koncz Tamás. Egy
igazi világjáró emberről beszélünk, aki a világ több pontjáról szerzett már
számtalan tapasztalatot és tudást.
Étterem vezetőként nem csak Magyarországon, hanem Svédországban is
tevékenykedett. Különböző felkéréseket kapott, még a svéd királyi családtól is.
Ezen kívül még különleges helyek például Franciaországnak Korzika szigete vagy
éppen Norvágia fővárosa Osló, ahol étteremben dolgozott. Tanulmányai között
szerepel Párizsban elvégzett Cordon Bleu
Kulináris Akadémia. De nem csak szakácsként ismerhetjük, hanem cukrász
és gasztronómiai szakból is megszerezte diplomáját, amit a Sorbonne
akkreditált.
Ezek után tátva maradt a szám, hogy ennyire kitartó és
lelkes embert is ritkán látni manapság. Nagyon érti a dolgát és tesz is azért,
hogy ez az étterem híres legyen Magyarországon, de főképpen Dél-Dunántúlon.
Minden helyszín az életünkben más-más okokból maradnak meg a
legszebb emlékeink között. Ez a helyszín számomra nagyon különleges volt.
Biztos vagyok benne azért is, mert a koromból adódóan is ritkán látni ilyen helyszínt,
hiszen ez a modern világ már elvisz mindenkit egy olyan irányba, ahol a réges
régi dolgokat elfelejtjük. Pedig nem árt néha megállni és visszanézni a múltba,
felidézni a régi szép időket. Ez a helyszín pont ilyen. Ajánlom családosok
számára is, hiszen az állatsimogató akár egy ebéd utáni programnak tökéletes
lehet, még mielőtt elhagynánk ezt az emlékezetes helyet.
Tenkes Csárda
Cím: Csarnóta, Kültelek hrsz. 011.
Elérhetőség: +3620/5896052
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése