Még mielőtt leszerveznénk bármilyen nyaralásunkat érdemes
átgondolni, hogy tényleg el kell mennünk olyan messzire, hogy jól érezzük
magunkat, hogy újakat és szépeket lássunk, hogy megkóstolhassunk különlegesnél
különlegesebb finomságokat? Bizony, hogy nem. Elég csak elmenni Dél-Dunántúli
Baranya megyébe illetve a mellette lévő horvátországi településekre, ahová még
útlevélre sincs szükségünk. Nem kell semmilyen nyelvtudás, míg mondjuk,
Görögországban kézzel-lábbal mutogatjuk, hogy gyrost ennék pitában.
Itt megtalálja mindenki a maga számára aktuális és tetszetős
programot. Választhatunk egy aktív kirándulást, hiszen a változatos tájak csak
izgalmasabbá teszik egy-egy kerékpáros útvonalakat. És ami a legjobb, hogy az ökoturisztikai
látványosság mellett megismerhetjük a helyi gasztronómiát, amelyeknek az
alapanyagait helyi termelőktől szerzik be. Ezáltal a minőségben biztos nem lesz
csalódásunk. Falusi vendégházak, igazi ősi magyar csárdák, különleges éttermek
közül válogathatunk. Az állatvilágból
kiindulva a halak és a vadak, mint fő fogás szinte mindenhol megtalálható az
étlapokon. Nagyon csendes és barátságos környék éppen ezért ajánlom minden
korosztálynak.
A Pannon Flavour jóvoltából részt vehettünk egy olyan két
napos gasztrokiránduláson, ahol megismerhettük részben azokat a Baranya megyei éttermeket, amelyek a helyi
termelők alapanyagait felhasználva készítik el különleges fogásaikat. Mind e
mellett a határ közeli horvát településekre is átutaztunk, ahol szintén vannak
ilyen vendéglátó helyiségek.
A Projekt célja a terület gasztroturizmusának fellendítése.
Négyféle útvonalat alakítottak ki e célból a szervezők, amely mentén
végighaladva a turisták megismerhetik a baranyai - horvát oldalról Észak-Baranya megye – és somogyi
termelőket, akik helyi előállítású élelmiszereket, alapanyagokat kínálnak.
Ehhez a programhoz csatlakoztak azok az éttermek is, akik a helyi termelőktől
veszik meg az alapanyagokat. Mindez egy Magyarország és Horvátország közötti
határokon átnyúló együttműködési program keretében, IPA pályázati támogatással
jött létre. Maga a projekt marketing
célokat szolgált. Egy weboldal is készült, ahol elérhető mindenki számára a
termelők kínálata: http://www.pannonflavours.org/hu/termekeink.html
Ez a két nap elég volt arra, hogy előttem is megnyíljon egy
új világ ezen a területen. Mindig is jobban szerettem a házi készítésű
ételeket. Talán azért is, mert mi nem jártunk sűrűn étteremben és sokat főzött
otthon mamám és anyukám is. Magam is már elég régóta főzök és mindig törekedek
arra, hogy minőségi alapanyagokat használjak fel a főzések során. Sok negatív
tapasztalat ért az itteni éttermek látogatása során és a mai napig már fel is
hagytam ezek felkeresését. Viszont felcsillantotta most a szemem, hogy bizony
vannak még olyan vendéglátó egységek, akik igenis törekednek a minőségi ételek
elkészítésére és nem is gondoltam, hogy bizony felkeresnek egy-egy termelőt
akiktől megrendelések által szerzik be a jobbnál jobb alapanyagokat. Ami a legszebb
ebben, hogy nem kell messzire menni a határtól, mert bizony Horvátország
szomszédos településein is ugyanezt tapasztalhatjuk. Ennél szebb meghívást nem
is kaphattam volna.
A mi utunk a Tenkes Csárdával kezdődött, majd a horvátországi Kormorán étteremen keresztül
a Kollár család pincéjében tartott reggelivel egybekötött borkóstolással illetve a Jókai bisztró, Jókai farm
meglátogatásával teljesedett ki a gasztrotúránk. Beszámolók a következő
bejegyzéseimben lesznek megtalálhatóak.
Amely éttermek még csatlakoztak ehhez a projekthez többek
között a Mennyei rétes Kft. Ahol tulajdonképpen nem jártam, de annyit olvastam
róla, hogy feltétlen fel kell keresnem amennyiben arra tart az utam. Imádom a tradicionális
réteseket, amikben a töltelék igenis jelen van, és a tésztája kézzel vékonyra
húzott, ami által finom ropogós lesz. Azért, hogy ne maradjunk recept nélkül,
hozok most nektek egy ide illő receptet.
Mennyei rétes
Elkészítés: 110 perc
Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg búzaliszt (BL55)
1 csipet só
5 dl langyos víz
Töltelékhez:
10 dl tej
20 dkg búzadara
20 dkg cukor
3 dkg vaníliás cukor
15 dkg gyümölcs, házi készítésű befőtt vagy
lekvár
Továbbá:
2 dl tejföl
1 dl étolaj
Elkészítés:
A lisztbe beletesszük a sót, a langyos vizet és nokedli
tészta lágyságú cipót dagasztunk belőle. Lisztezett felületen langyos ruhával
betakarva 40 percet pihentetjük. Közben vaníliás cukorral együtt tejbegrízt
főzünk és langyosra hűtjük. A tésztát egy tiszta, lisztezett abroszon kihúzzuk,
majd a tészta széleket körben leszakítjuk. Megfröcsköljük olajos tejföllel,
majd egyenletesen elosztva rátesszük kisebb halmokban a tejbegrízt, friss
gyümölcsöt, befőttet vagy lekvárt. Az egyik végén elkezdve óvatosan
felgöngyöljük, zsírozott tepsibe fektetjük, felületét megkenjük olajos tejföl
keverékével. Kb. 30-40 perc alatt 200°C-os sütőben ropogósra sütjük.
Meg lehet kóstolni: a Nosztalgia Rétesházban Villányban, a
Látvány Pékségben Harkányban
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése