Pécs belvárosában található Jókai teret 2001-ben adták át.
Itt avatták fel az Ezredéves Emlékművet, melynek építése egybeesett a tér díszburkolatának
kialakításával. A tér nyugodt, hangulatos és gyönyörű. Mindenféleképpen érdemes
ide ellátogatni, ha valaki még nem járt erre. Viszont, ha már itt vagyunk,
akkor ne hagyjuk ki a Jókai bisztrót, ami a tér közepén található az Elefántos
házban.
Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk azt a szót, hogy bisztró? A
bisztró szó francia eredetű, ami kis éttermet jelent, ami szerény környezetben
valósul meg, mérsékelt kínálatú ételekkel. Ez volt régen. Viszont egy pár éve
hazánkba is betört a bisztrók sorozatos megnyitása, valójában újragondolt, szépen kialakított helyiségekben
várják az ide érkezőket, különleges ételekkel.
Itt sincs ám ez máshogy. A belső környezet nagyon modern, fiatalos, ahol
szívesen megfordulnék akár naponta is. Nem csak az étlapról választhatunk
különleges fogásokat, hanem a menü összeállítása sem egyszerű náluk. Változatos
és egyáltalán nem unalmas. Nem csak az ételeken van a hangsúly, hanem a borokon
is. Óriási, széles borválasztékkal várják az ide érkezőket. Szinte
elképzelhetetlen, hogy ne találnánk az éppen aktuális fogáshoz illő bort.
Amiben hasonlítanak az eddig meglátogatott éttermekhez, hogy
ők is őstermelőktől szerzik be a friss alapanyagokat, viszont rendelkeznek egy
ökofarmmal is, ami a Baranya megyei Szederkényben található. Éppen ezért általában az étlapjukat a
szezonnak megfelelően alakítják, így biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb
alapanyagokkal dolgoznak.
Szederkényben lévő ökofarmjuk pont olyan, mint amilyet
magamnak is el tudnék képzelni egy hátsó kertbe. Kisebb ágyásokba vannak vetve
különféle zöldségek, amiket szerves trágyával gondoznak. Folyamatosan
kísérleteznek, hogy melyik növénynek milyen mennyiségű, vagy éppen milyen érett
trágya segíti a fejlődését. Állatok közül megtalálható a kecske, a bárány, a
szarvasmarha, a sertés, a libák, kacsák és tyúkok sokasága. Szerintem egy igazi háziasszony biztosan jól
érezné magát itt.
Ezzel a szemlélettel, illetve minőséggel besorolták Magyarország
legjobb 30 vidéki étterme közé illetve a világ egyik legnevesebb étteremkalauza
Gault&Millau ajánlott kategóriába sorolta. Azt hiszem ez elég nagy
elismerés. Megemlíteném a séfjüket is
Várvízi Pétert, aki a világ legrangosabb nemzetközi szakácsversenyén, a Bocuse
d’Or lyoni döntőjébe jutott magyar csapat vezetőjeként.
Azok az ételek, amiket itt kaptunk gyönyörű tálalásban
kerültek elénk. A levesben a zöldségesek különös módon finom roppanósak voltak,
a sertés szűz, ami az egyik kedvencem, a legjobb minőségben került elém illetve
a desszert mennyei volt a friss málnapürével.
Csak ajánlani tudom mindenkinek. Amennyiben ellátogatunk
Pécsre, feltétlenül térjünk be hozzájuk, mert biztosan nem fogunk csalódni. Ha
már jól laktunk, akkor tegyünk egy sétát a téren vagy látogassunk el a mellette
lévő Jókai cukrászdába.
Jókai bisztró
Cím: 7621 Pécs, Jókai tér 6.
Elérhetőség: +36/20 3607337
Web cím: http://www.jokaibisztro.hu/start.php
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése