Hozzávalók (25x30cm tepsihez):
4 alma
2 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál fahéj
Piskótához:
4 tojás
50 g nyírfacukor
50 g zabliszt
25 g étkezési keményítő
25 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat
Vanília pudinghoz:
4 dl tej
40 g vaníliás pudingpor
2 evőkanál nyírfacukor
Elkészítés:
Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a csumáját, majd szeljük szép vékonyra. Lehet ezt kerekre vagy cikk alakúra, teljesen mindegy. Vegyünk elő egy sütőpapírt béleljük ki a tepsit, majd helyezzük az alma szeleteket jó szorosan egymáshoz. Szórjuk meg fahéjas cukorral és tegyük előmelegített 180°C-os sütőbe.
Amíg sül addig készítsük el a piskótát. A tojásokat válasszuk ketté. A liszteket, az étkezési keményítőt és a szódabikarbónát keverjük össze egy tálba. A cukor 1/3-át adjuk a tojások sárgájához, a 2/3-ával pedig verjük kemény habbá a fehérjét. A cukorral kikevert sárgájához, reszeljük a citrom héját és adjuk hozzá a vanília kivonatot. Szitáljuk hozzá a lisztes keverék 1/3-át, keverjük ki. Ezután mehet a felvert fehérje fele, hozzá a lisztes keverék másik 1/3-a, majd miután óvatosan összeforgattuk, a fehérje másik fele és a maradék lisztes keverék. Vegyük ki a sütőből a tepsit, simítsuk rá a tésztát, majd helyezzük vissza kb. 20 percre. Végezzünk tűpróbát.
Amíg sül a piskóta készítsük el a vaníliás pudingot. Forraljunk fel 3 dl tejet. A maradék tejjel keverjük ki a keményítőt és a cukrot. Öntsük a felforrt tejhez, majd folyamatosan keverés mellett sűrítsük be. Felhasználásig fedjük le.
A megsült piskótát borítsuk ki úgy, hogy az sült alma legyen felül. Kenjük meg a még forró vanília pudinggal, majd óvatosan tekerjük fel. Hagyjuk teljesen kihűlni tálalás előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése