És akkor jöjjön a híres csokitorta receptje. Sajnos fotó nem készült a szeletelésnél. Piskóta készítésénél most Lajos Mari receptjével próbálkoztam. Ami tetszett, hogy egyáltalán nem esett össze sütés után, megtartotta a formáját és egy kicsit tömörebb lett, mint az én hagyományos piskótám. Ez most azért volt jobb, mert a krém elég nehéz és így jobban tartotta a torta a formáját.
Csokoládé torta, vanília habbal és mogyoró grillázzsal
Hozzávalók (26 cm torta formához):
Piskótához:
120 g finom liszt
80 g étkezési keményítő
180 g cukor
20 g vaníliás cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
6 tojás
3 evőkanál hideg víz
egy csipet só
Csokoládé krémhez:
200 g jó minőségű 70%-os étcsokoládé
400 g állati habtejszín min. 30%-os
250 g mascarpone
(ízlés szerint lehet hozzá cukrot tenni, én kihagytam)
Vaníliahabhoz:
4 tojás sárgája
100 g cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
250 g mascarpone
500 ml tejszín
Mogyoró grillázshoz:
100 g török mogyoró
60 g cukor
1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra a vaníliás cukorral illetve a sima cukor felével. A fehérjéhez adjuk hozzá a hideg vizet, a csipet sót és verjük habbá a cukor másik felével. A cukrot akkor adjuk hozzá kanalanként, amikor már kezd felverődni.
A lisztet mérjük ki a keményítővel együtt, adjuk hozzá a szódabikarbónát.
A kikevert tojássárgához szitáljuk hozzá a lisztes keverék 1/3 részét. Ezután mehet hozzá a felvert hab 1/3 része, óvatosan forgassuk össze egy fakanál vagy lapát segítségével, majd folytassuk így tovább. Vajjal kikent, liszttel megszórt tortaformába öntsük, majd előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Miután megsült hagyjuk a formába 10-15 percig, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A tejszín forraljuk fel. A csokoládét törjük darabokra és tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a felforrt tejszínt, keverjük simára, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá ekkor a mascarponét, majd tegyük hűtőbe egy éjszakára.
A vanília krémhez a tojások sárgáját a cukorral együtt gőz felett verjük habosra. Akkor jó, amikor a cukor már teljesen elolvadt. Ízesítsük vaníliakivonattal. Keverjük ki a mascarponéval, majd ezt is helyezzük a hűtőbe egy éjszakára.
A grillázshoz a vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a cukrot, majd közepes lángon addig melegítsük folyamatos kevergetéssel, amíg aranybarna nem lesz a cukor. Vigyázzunk ne égessük oda! Adjuk hozzá a mogyorót, keverjük meg párszor, majd kanalazzuk ki sütőpapírra.
Másnap a piskótát vágjuk három egyforma részre.
A csokoládé krémet habosítsuk ki.
A kihűlt vaníliakrémhez adjuk hozzá a hideg tejszínhabot, majd verjük fel jó habosra.
A mogyorót pedig csomagoljuk a sütőpapírba és jól törjük össze kalapáccsal vagy sodrófával.
Az alsó és a középső piskótát kenjük meg a csokoládé krémmel. Kívül vonjuk be a vaníliahabbal, díszítsük kedvünk szerint, majd az oldalát szórjuk meg mogyoró grillázzsal.
Nagyon guszta lett a torta,Isten eltesse sokaig Anyukadat :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, aranyos vagy! :)
Törlés