Hajdina lisztes kenyér
Hozzávalók:
100 g hajdina liszt
150 g fehér liszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
7 g só
15 g élesztő
2 evőkanál dió olaj
60 g tejföl
1 evőkanál fehérborecet
kb, 2,5 dl langos víz
Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, az ecetet és az olajat. Az élesztőt morzsoljuk a tejfölbe, keverjük ki, majd adjuk a kimért liszthez. Folyamatos víz hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas, könnyű, nem kemény tésztát. Kelesztő tálba téve hagyjuk duplájára kelni. Ezután hajtogassuk át egyszer a tálba úgy, hogy mindig a tésztát áthajtjuk a másik oldalra és körkörösen haladunk. Ismét hagyjuk kelni kb. 40 percet. Gyúrjuk át finoman, formázzuk meg, majd lisztezett formába téve pihentessük 30 percig. Ez idő alatt melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A megkelt tésztát vágjuk be, spricceljük meg vízzel, majd helyezzük a sütőbe. 10 perc után csökkentsük a hőmérsékletet 180°C-ra és süssük további 35-40 percig. Rácsra téve hagyjuk kihűlni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése