2016. április 24., vasárnap

Édesburgonyás angol muffin

Kelt tészta recepttel sem jöttem mostanában. Ennek a legnagyobb oka, hogy elhagytam a kenyeret, egyedül Balázs viszi magával reggel munkába én csak hétvégén eszek, amikor együtt reggelizünk. Emiatt nem kell sokszor süssek, még a péksütemények is ritkábban kerülnek az asztalra. Az angol muffin hasonlít a zsemlére, de mégis egy kicsit más, mert laposabb és talán kisebb is. Az édesburgonya és a joghurt nagyon puhává varázsolja, ami miatt több napon keresztül is friss marad.







Édesburgonyás angol muffin
Hozzávalók 14-15 db-hoz
20 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg rétes liszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
20 dkg főtt, tört édesburgonya
2 kávéskanál só
1 teáskanál méz
1,5 dkg friss élesztő
2 evőkanál görög joghurt
kb. 1-1,5 dl víz
2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót és a mézet. Az előre elkészített és már kihűlt főtt, tört édesburgonyát a joghurttal és az olívaolajjal együtt elvegyítjük. Víz hozzáadásával könnyű, de nem ragacsos tésztát dagasztunk belőle. Kelesztő tálba helyezzük, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 1-1,5 cm vékonyra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát ismét átgyúrjuk és újra szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, duplájára kelesztjük. A tetejét meghintjük teljes kiőrlésű liszttel. Előmelegített 200 fokos sütőbe 20 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.




1 megjegyzés: