2016. május 8., vasárnap

Diabetikus kakaóscsiga

Ismét kísérleteztem és sikerült összehoznom egy szénhidrát csökkentett teljesen egészséges kakaós csigát. Jó nem hasonlít az eredetire, de most nem is ez volt a cél. Mivel cukor nélkül készül, hiszen steviával édesített, ezért már alapban kevesebb szénhidrátot tartalmaz, amit még fokoznom egy-két gluténmentes liszttel. Aki gluténmentesen szeretné elkészíteni a tönköly lisztet kell helyettesítenie valamelyik lisztkeverékkel, amihez rakhatunk egy kevés útifűmaghéjat, hogy biztos ami biztos, ne törjön meg feltekerésnél. Ne féljetek kísérletezni, úgyis elfogy!
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.







Diabetikus kakaóscsiga
Hozzávalók 20 db-hoz:
5 dkg kókuszliszt
5 dkg barna rizsliszt
5 dkg hajdina liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
½ kávéskanál Almita steviapor
1,5 dkg élesztő
2-2,5 dl langyos tej
1 tojás sárgája
4 dkg olvasztott vaj
egy csipet só

a töltelékhez:
2 evőkanál holland kakaópor
1/4 kávéskanál Almitas steviapor
2 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, hozzáadjuk a steviaport, a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a sót. Az élesztőt 2 dl langyos tejben elkeverjük, majd a tálba öntjük. Összeállítjuk a tésztát, és annyi tejet adunk még hozzá, hogy könnyed állaga legyen. Lisztezett kelesztőtálba tesszük, és 1,5 órát szobahőmérsékleten pihentetjük.
Lisztezett felületre borítjuk, 20 × 30 cm nagyságú lapot nyújtunk belőle. Mivel kevés benne a sikér, kicsit morzsás az állaga, ezért közben gyakrabban lisztezzük. Megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük a steviával elvegyített kakaóporral. A szélesebbik oldalánál fogva óvatosan feltekerjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése