Életem első stevia kóstolása... először csak megízleltem az ujjammal és a reakcióm???? Hát jobb, ha nem látjátok azt a fejet. :) Akkor most ebből valahogy kelt tésztát kell varázsolni. :) Hosszas gondolkodás után arra jöttem rá, hogy a kenyér is meg kel cukor nélkül, ezzel sem lesz gond. De akkor mennyit tegyek bele? Azt hiszem sikerült eltalálnom az adagolást és így már nem érződött ki az a kellemetlen mellékíz. Tényleg kísérletezni kell vele, nem szabad feladni, mert ha eltaláljuk akkor nagyon sok recepthez használhatjuk cukor helyettesítőként.
A stevia egyébként egy természetes édesítőszer, ami egy növény és a levelei harmincszor édesebb a cukornál, viszont kalória tartalma zéró. Mivel nem emeli meg a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is használhatják, illetve fogyókúrában is javasolt.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.
Diós-mazsolás briós steviával
Hozzávalók 5 db-hoz
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
1 csapott kávéskanál steviapor
3 evőkanál mazsola
1 tojássárgája
1 csipet só
4 dkg olvasztott vaj
1,5 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
a tetejére:
1 tojás
3-4 evőkanál darált dió
Elkészítés:
A kétféle lisztet kimérjük, összeöntjük, belevegyítjük a steviát, a tojássárgáját és a sót. A tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd a lisztbe tesszük. Az olvasztott vaj hozzáadásával rugalmas tésztát gyúrunk, végül a mazsolát is beledolgozzuk. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.
Lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd 5 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kettévágjuk, kb. 15 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Megfogunk kettőt, keresztben egymásra tesszük. Előbb a felső és a bal oldali végét, majd az alsó és a jobb oldali végét fonjuk keresztbe. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük. Ezután a csücsköket a tészta alatt összefogjuk, így kapunk kerek, fonott briósokat.
Mindet sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarjuk, további 20 percet pihentetjük. Megkenjük felvert tojással, és megszórjuk darált dióval. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése