A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában.
Hozzávalók 3 db 10 cm-es minipitéhez
a tésztához
10 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
7,5 dkg hideg vaj
3 dkg nyírfaporcukor
2-3 evőkanál hideg víz
a citromkrémhez
1,5 dl tej
2 tojás
10 dkg nyírfacukor
1 citrom reszelt héja
1/2 dl citromlé
4 zselatinlap
a díszítéshez
30 dkg eper
friss bazsalikomlevél
Elkészítés:
A tésztához a liszteket kimérjük, belekockázzuk a vajat, hozzáadjuk a nyírfaporcukrot és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, a formát fejjel lefelé ráhelyezzük, majd körbevágjuk; 3 lapot készítünk így. Kibéleljük velük a formákat, a maradék tésztából tetszőlegesen díszíthetjük a piték szélét. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A krémhez először a lapzselatinokat vízbe áztatjuk. A tojássárgáját üvegtálban, gőz fölött 4 dkg nyírfacukorral és a citrom reszelt héjával simára keverjük. Addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad. Levesszük a gőzről, és hozzáöntjük a tejet. A citromlevet felmelegítjük, és a kinyomkodott zselatint kis lángon addig kevergetjük benne, amíg fel nem olvad. Pár evőkanál krémmel fellazítjuk, majd a maradék krémmel folyamatos keverés mellett elvegyítjük. A tojásfehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá verjük, a krémbe forgatjuk.
A kihűlt pitéket betöltjük, majd hűtőben legalább 2 órát dermesztjük. Friss eperrel és bazsalikommal díszítjük.
Tipp: a krémből maradni fog, dupla adag pitéhez is elegendő, de poharakban is tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése