Ami késik nem múlik. Tehát ez a puha zsemle tökéletes választás reggelire, de akár hamburger zsemlének is elkészíthetjük!
Parmezános zsemle
Hozzávalók 12 db-hoz (hamburger zsemle esetében kevesebb):
20 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
15 dkg tönköly búzaliszt
10 dkg világos rozsliszt
5 dkg reszelt parmezán
1,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej
1 dl víz
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
a tetejére:
1 tojás sárgája
reszelt parmezán
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, a tejfölt, az extra szűz olívaolajat illetve a sót és a cukrot. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, elkeverjük, majd a lisztes keverékhez öntjük. További víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Enyhén lisztezett kelesztőtálba helyezzük 1 óra hosszára. A tálból deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk és zsemléket formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, duplájára kelesztjük. Tojássárgájával megkenjük, majd reszelt parmezánnal megszórjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőbe 20-25 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése