2016. augusztus 18., csütörtök

Kókuszkocka

Már régóta rágja a kedves férjem a fülemet, hogy süssek már kókuszkockát. Tény és való, hogy a csoki-kókusz páros a kedvencei közé tartozik, főleg akkor, ha még rum is van benne. :) Na jó, legyen! Itthon vagyok, rá érek forgatni a piskóta kockákat, miért is ne?! Kipróbáltam egy viszonylag egészségesebb verziót, ahol a piskóta nem tartalmaz vajat, sokáig puha marad és a csokoládé mázat is jól szívja. Ez biztos nem az eredeti verzió, nem is azt szerettem volna készíteni, mert abból egy kocka is kalória bomba, így azoknak ajánlom, akik egészségesen szeretnének finomat enni.










Kókuszkocka
Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:
a piskótához
8 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
7 dkg fehér tönköly liszt
2,5 dkg étkezési keményítő
1 csapott teáskanál sütőpor
5 tojás (L-es méret)
10 dkg nyírfacukor

a csokoládé mázhoz
10 dkg vaj
8 dkg holland kakaópor
10 dkg nyírfacukor
3 dl tej

továbbá
25 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a keményítőt és a sütőport. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukor felével, a fehérjét habbá verjük a cukor másik felével, majd a sárgáját a felvert habhoz adjuk. Ezután több részletben óvatosan beleforgatjuk a lisztes keveréket. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk, egyenletesre simítjuk. Előmelegített 180 fokos sütőbe 30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát! Miután megsült, eltávolítjuk a sütőpapírt, rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. 5x5 cm-es kockákra daraboljuk.
A csokoládé mázhoz, felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot, majd szép lassan a tejet. Hűlni hagyjuk.
A piskóta kockákat megmártjuk a csokoládé mázban, kókuszreszelékbe forgatjuk, majd rácsra vagy tálcára helyezzük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése