2016. augusztus 29., hétfő

Tönköly lángos

Az idei lángos kicsit egyszerűbb lett, a töltött verziót most kihagytam. Viszont megpróbálkoztam, ha csak tönköly lisztet használok, akkor megkapom e azt az állagot, ami a hagyományosra hasonlít. Meg kell mondjam, tökéletes lett. Nem vagyok nagy lángos és fánk sütő, és őszintén bevallom, szoktam is félni tőle, hogy megfelelően sikerül e. De most sem okoztam csalódást. Természetesen így sem a legegészségesebb ételekhez sorolnám, viszont garantálom, hogy nem szívja meg magát olajjal, így amennyiben gondosan lecsepegtetjük, akkor nyugodtan ehetünk belőle ebédre még diéta mellett is. Na jó, vigyázat nem az egészet. :)









Tönköly lángos
Hozzávalók 6 db-hoz (kb. 15 cm átmérőrjű lángoshoz):
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál olaj + 1 evőkanál a formázáshoz
1 kávésékanál só
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 dl langyos tej
1 dl víz

5 dl olaj a sütéshez

továbbá
fokhagymás vagy sima tejföl
reszelt sajt
pirított bacon
kockára vágott lilahagyma

Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, elvegyítjük benne a tejfölt, az olajat és a sót. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a cukorral és 15 percet állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztes keverékhez és további víz hozzáadásával rugalmas, lágy kissé ragacsos tésztát dagasztunk belőle. A végén olajjal kikent tálba helyezzük. 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.
6 egyenlő részre osztjuk. Olajos kézzel fánkokat formázunk.
Az olajat felforrósítjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert akkor hamar megsül és nyers maradhat. Egy fánk formájú tésztát a kezünkbe veszünk, középről haladva kifelé kissé megnyújtjuk, majd a forró olajba helyezzük. Pár perc után megfordítjuk, majd papírtörlőre helyezzük. Így folytatjuk tovább.
Tálalásnál megkenjük tejföllel, megszórjuk pirított baconnel, reszelt sajttal és kockára vágott lilahagymával.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése