2017. június 16., péntek

Kapros újburgonya leves, fetasajttal

Korábban már írtam, hogy mostanában nagyon rákaptam a levesekre és ebben a kánikulában jól esnek a savanykásak, hidegenfogyaszthatók. Persze gyümölcsből is gyakran készítek, jól behűtve akár még desszertként is tökéletes választás, egy kevéske tejszínhabbal. :)
Még mindig jó roppanós az újburgonya, használjuk ki és készítsünk belőle friss kaporral, egy adag fetasajjtal hűsítő leveskét. Melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható.









Kapros újburgonya leves, fetasajttal
Hozzávalók:
70 dkg újburgonya
1 bögre zöldborsó
1 bögre konzerv bab
3 szál újhagyma
2 szál gyökér
1 csokor aprított kapor
1 dl tejszín
4 liter húsalaplé
3 evőkanál citromlé
só, bors

továbbá
10-15 dkg fetasajt
aprított petrezselyem

Elkészítés:
Az újburgonyát megmossuk és hámozzuk a gyökérrel együtt. Az utóbbit és az újhagymát felkarikázzuk, a burgonyát kockára daraboljuk, majd egy fazékba tesszük. Felöntjük húsalaplével, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Miután felforrt, közepes lángon főzzük 10 percig, ezután hozzáadjuk a borsót és a babot, végül kaporral megszórjuk. További 10-15 percig főzzük. Meglocsoljuk tejszínnel és citromlével savanyítjuk.
Behűtve vagy melegen fetasajttal friss petrezselyemmel tálaljuk!

Tipp: ha nincs húsalaplénk, tegyünk hozzá több gyökeret illetve mehet pluszba hozzá répa, karalábé, új zeller ízlés szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése